Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Булевард „Витоша“ е на 52-ро място сред най-скъпите търговски улици в света

Булевард „Витоша“ в София се изкачва на 52-а позиция сред най-скъпите търговски улици в света през 2016, показва традиционното годишно проучване „Търговските улици по света“ на консултантската компания Cushman&Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton. В сравнение с миналата година централният столичен булевард се придвижва с пет позиции нагоре.

След 4.5% ръст на наемите за година за помещение от 100 квадратни метра актуалната цена на бул. „Витоша“ е 46 евро /кв.м. „Покачване на наемите на бул. „Витоша“ през последната година се влияе от два значими тренда – ръстът на потреблението и желанието на търговците да отварят нови локации, срещу които стои ограничено предлагане на подходящи помещения“, коментира мениджърът „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield Росен Генев.

Той открои големите модни вериги и търговците в Health&Beauty сегмента сред ключовите наематели на търговски площи в централните софийски райони. Продължава и търсенето на помещения за заведения.

Най-скъпата търговска улица в света за поредна година остава горната част на „Пето авеню“ в Ню Йорк с 2422 евро за квадратен метър среден месечен наем. В Европа лидер е „Шан-з-Елизе“ в Париж с 1104 евро за кв.м.

Според доклада на консултантите събитията, които най-силно са повлияли представянето на търговските улици в тазгодишната класация, са Brexit, забавянето на световната икономика, ръстът на туризма, но и терористичните актове в ключови европейски столици.

Ключови фактори са и възстановяващото се потребление, както и бързото развитие на електронната търговия в световен план. „Търсенето на търговски площи в повечето големи европейски градове остава силно, но за точните обекти на точните локации“, обобщава мениджърът „Търговски площи“ в Cushman&Wakefield за Европа, Близкия изток и Африка и Джъстин Тейлър.

Той допълва, че предлагането на такива помещения е ограничено, което поддържа ръста на наемите и разширява обхвата на търсените търговски локации.

Тазгодишното издание на доклада „Търговските улици по света“ е 28-о поред. Докладът обхваща 462 водещи търговски локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори.

Вижте още

Шефът на Амазон оглави класацията на милиардерите на Форбс

ivan

Промени в данъчното законодателство ще облекчат административната тежест

ivan

2442 лв. трябват на четиричленно семейство, за да живее добре

ivan

Напишете коментар