Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

По-евтини заеми за малки фирми ще отпускат наши банки

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подписа първите гаранционни споразумения по Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“. Те са с Обединена българска банка, Райфайзенбанк България, УниКредит Булбанк, Прокредит банк и СИБАНК.

Споразуменията имат за цел да подобрят достъпа до финансиране за над 4 хил. български малки и средни предприятия, включително микропредприятия и стартиращи фирми, което ще бъде осигурено чрез банково кредитиране при по-ниски обезпечения и по-ниски лихви.

Петте гаранционни механизма ще генерират финансиране на фирми от общо 385 млн. евро, което представлява две трети от планираните 600 млн. евро, които са на разположение по тази оперативна програма, съобщават от Министерството на икономиката.

Инициативата за малките и средни предприятия се съфинансира освен от бюджета на страната и от Европейския съюз и чрез ресурси на „Хоризонт 2020“, както и с ресурси на Групата на Европейската инвестиционна банка.

Вижте още

Въвеждането на еврото ще донесе по-ниски лихви по кредитите

ivan

Предай доброто нататък- Купи подарък от майка на дете с увреждане

viktoria

Гейтс и Зукърбърг даряват 25 млн. долара за борбата с коронавирус

leni

Напишете коментар