Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

По-евтини заеми за малки фирми ще отпускат наши банки

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подписа първите гаранционни споразумения по Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“. Те са с Обединена българска банка, Райфайзенбанк България, УниКредит Булбанк, Прокредит банк и СИБАНК.

Споразуменията имат за цел да подобрят достъпа до финансиране за над 4 хил. български малки и средни предприятия, включително микропредприятия и стартиращи фирми, което ще бъде осигурено чрез банково кредитиране при по-ниски обезпечения и по-ниски лихви.

Петте гаранционни механизма ще генерират финансиране на фирми от общо 385 млн. евро, което представлява две трети от планираните 600 млн. евро, които са на разположение по тази оперативна програма, съобщават от Министерството на икономиката.

Инициативата за малките и средни предприятия се съфинансира освен от бюджета на страната и от Европейския съюз и чрез ресурси на „Хоризонт 2020“, както и с ресурси на Групата на Европейската инвестиционна банка.

Вижте още

237 обекта на спешната помощ ще бъдат обновени със 163,5 млн. лв.

ivan

100-те долара, които можеха да променят живота ви изцяло

leni

Приватизацията на държавни акции и дялове засега се забранява

ivan

Напишете коментар