Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по националната програма за 2017 г.

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за един милиард лева, заложена в проекта на бюджет на правителството в оставка за догодина. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.  Досега  за 2019 сгради има средства от бюджета за саниране за тази година.

Министърът заяви това пред журналисти след откриването на шестата национална конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 г.“.

Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато НС приеме бюджет 2017 г. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата. Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, каза министър Павлова. Правителството предложи увеличение с още 1 млрд. лв. на бюджета на програмата.

Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна, заяви тя.

Водната реформа е мисия възможна

Водната реформа е мисия възможна, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Реформата има завършен вид и своето законодателство, както и изпълнени стъпки, допълни Павлова. По думите й занапред е въпрос на воля и приемственост, действията по реализацията й продължат.

Министърът каза това при откриването на шестата национална конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 г.“, организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите.

Независимо от това какво правителство управлява, този процес трябва да продължи, категорична беше министър Павлова, защото, по думите й, това е дългосрочна стратегия за развитие на водния сектора, който е недофинансиран от години. В 21 век е важно да се осигури чиста питейна вода на хората, достъп до нея без режим, чиста околна среда с пречистване на водите и добри инвестиции в инфраструктура, минимизиране на водните загуби, всичко това стои зад така наречената водна реформа, каза Лиляна Павлова.

Основата е направена, занапред с обединени усилия трябва разумно да се инвестират средствата от европейската солидарност, за да стигнат до хората, каза още министърът в оставка.

Вижте още

Икономическият растеж в България е над средния за Европейския съюз

ivan

Приключи приемането на оферти в търга за почистващи фирми в София

ivan

Руски милиардер иска да инвестира в завод за батерии в Гърция

viktoria

Напишете коментар