Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

От Брюксел поискаха страните в ЕС да ,,диверсифицират“ доставчиците за 5G мрежите си

С публикуван доклад Европейската комисия заяви, че държавите в ЕС трябва задължително да  „диверсифицират“ доставчиците на 5G оборудването си. 

„Ройтерс“ отбелязва, че този извод ще се отрази на позициите на китайската корпорация „Хуауей“ – световен лидер в производството на 5G оборудване, чиито основни конкуренти са европейски компании, шведската „Ериксон“ и финландската „Нокиа“.

Това се случва в момент, когато САЩ оказват натиск върху блока да последва Великобритания, която миналата седмица блокира достъпа на „Хуауей“ до 5G мрежите си.

Докладът обаче е резултат и от решението на ЕС да изгради собствен „инструментариум“ за справяне с рисковете за киберсигурността, които може да бъдат заложени в 5G мрежите. Завършването им и свързването на много устройства в тях се очаква да доведе до истинска технологична революция, а изградилите ги – да са двигатели в трансформацията на световната икономика в близките години.

Една от препоръчваните стъпки е тъкмо намаляването на зависимостта от конкретен доставчик – задача, по която е нужна още много работа според Еврокомисията. Нужни са стратегии „с много продавачи“ на оборудване за отделните оператори на мобилни мрежи или на национално ниво, но заради технологични или оперативни трудности има „предизвикателства“ пред тази задача, продължават авторите.

Комисията също така призова 13 страни в ЕС да въведат механизъм за скрининг на инвестиции, който да позволява на европейски правителства да се намесват в случаи на преки чужди инвестиции в стратегически сектори, особено ако държавно контролирани или финансирани компании извън ЕС участват в сделките.

Източници на „Ройтерс“ казаха по-рано тази седмица, че Франция ще е следващата (след Великобритания) държава, която в момента работи по „фактическа забрана“ на „Хуауей“.

 

Вижте още

Бизнесът иска по-бързи административни процедури в областта на околната среда

ivan

Нов метод превръща пластмасови бутилки в ценни суровини

Специални червени маркировки ще направят София по-безопасна за пешеходците

А. Стойковa

Напишете коментар