Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

С трансграничната програма България-Сърбия подкрепяме Северозападна България

Тридесет и седем проекта на обща стойност 16 910 099 евро ще се осъществяват по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и помощник-директорът на Службата за европейска интеграция на Сърбия Санда Шимич връчиха на бенефициентите по програмата договорите по първата покана на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, която присъства на връчването на договорите, изтъкна, че чрез тази програма се осъществява подкрепа за цяла Северозападна България. Програмата обхваща седем области в България: Видин, Враца, Монтана, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и седем области на територията на Сърбия: Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Тополница, Ябланица и Пчиня.

Министър Павлова съобщи, че общо по първата покана по програмата за периода 2014-2020 г. са били подадени 388 проекта. С одобрените днес проекти половината от средствата по програмата, която е на обща стойност 34 102 256 евро, вече са одобрени, което означава, че няма риск от загуба или връщане на средствата, допълни тя.

Двадесет и осем от одобрените проекти са инвестиционни, а девет са за т.нар. меки мерки. Проектите са от областите „туристическа инфраструктура“, „инвестиции в младите хора – предприемачество“, и в „инфраструктура за опазване на околната среда“.

Помощник-директорът на Службата за европейска интеграция на Сърбия Санда Шимич отбеляза, че страната участва в още няколко подобни програми за трансгранично сътрудничество, а скоро ще работи и с Македония. Тя изтъкна, че програмата България-Сърбия е първата, по която вече има одобрени проекти.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова напомни, че тази година приключва реализацията на програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия за периода 2007-2013 г., по която се били финансирани 154 проекта, и изказа пожелание новата програма да бъде поне толкова успешна, колкото приключващата в края на тази година.

liliana-pavlova-szbulgaria-02

Вижте още

3.5 ръст на икономиката през първото тримесечие на 2017 г.

ivan

Шедьовър на Леонардо да Винчи бе продаден за рекордните 450 милиона долара

ivan

За първи път от години регистрират сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

ivan

Напишете коментар