Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

С трансграничната програма България-Сърбия подкрепяме Северозападна България

Тридесет и седем проекта на обща стойност 16 910 099 евро ще се осъществяват по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и помощник-директорът на Службата за европейска интеграция на Сърбия Санда Шимич връчиха на бенефициентите по програмата договорите по първата покана на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, която присъства на връчването на договорите, изтъкна, че чрез тази програма се осъществява подкрепа за цяла Северозападна България. Програмата обхваща седем области в България: Видин, Враца, Монтана, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и седем области на територията на Сърбия: Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Тополница, Ябланица и Пчиня.

Министър Павлова съобщи, че общо по първата покана по програмата за периода 2014-2020 г. са били подадени 388 проекта. С одобрените днес проекти половината от средствата по програмата, която е на обща стойност 34 102 256 евро, вече са одобрени, което означава, че няма риск от загуба или връщане на средствата, допълни тя.

Двадесет и осем от одобрените проекти са инвестиционни, а девет са за т.нар. меки мерки. Проектите са от областите „туристическа инфраструктура“, „инвестиции в младите хора – предприемачество“, и в „инфраструктура за опазване на околната среда“.

Помощник-директорът на Службата за европейска интеграция на Сърбия Санда Шимич отбеляза, че страната участва в още няколко подобни програми за трансгранично сътрудничество, а скоро ще работи и с Македония. Тя изтъкна, че програмата България-Сърбия е първата, по която вече има одобрени проекти.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова напомни, че тази година приключва реализацията на програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия за периода 2007-2013 г., по която се били финансирани 154 проекта, и изказа пожелание новата програма да бъде поне толкова успешна, колкото приключващата в края на тази година.

liliana-pavlova-szbulgaria-02

Вижте още

Къде се намират най- изгодните жилища в София

viktoria

Lidl са инвестирали на 1 млрд. лв. в България за 13 години

leni

Започна процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене

ivan

Напишете коментар