Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

От 1 юли ДДС за ресторантьорите, книгите и бебешките стоки става 9%

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени.

В Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавена стойност се посочва, че ставката е временна и ще е в сила до 31 декември 2021г.

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, включително и електронните издания.

Измененията обхващат и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и други хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%.

Продажбата на храна от павилион, магазин или машини, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20%.

Вижте още

Изкуственият интелект разкрива емоции и морални разбирания

Двустранна организация ще активизира търговията с Австралия

ivan

Превозвачи протестираха в Страсбург и София срещу пакета „Мобилност“

ivan

Напишете коментар