Invest Build Media
Туризъм и Екология

Чехия свърза всички хотели и заведения с данъчните по електронен път

Правителството на Чехия задейства система, обхващаща около 40 000 хотели, ресторанти и кръчми, чрез която по електронен път се регистрира всяка продажба. Целта е да се намали укриването на доходи и неплащането на данъци.

Но мнозина се опасяват дали това няма да увеличи цените и не е ли това прекомерна мярка за бирарии и кръчми, които и днес са в центъра на живота на малки градчета и села.

Чрез системата ЕЕТ всяко плащане в заведение и хотел се регистрира електронно и издаваната касова бележка съответства на отчетеното в базата данни на данъчните. По този начин финансовото министерство разчита да събере до 660 милиона евро повече, когато след две години системата обхване и всички магазини.

Законът бе подкрепен от търговската камара с мотива, че това ще помогне за откриване на онези, които нечестно правят бизнес.

Собствениците на малки кръчми казват, че се натоварват с допълнителни разходи за закупуване на нови касови апарати, свързване с интернет и поддръжка на системата.

Според най-голямата пивоварна група Plzensky Prazdroj, стотици собственици на бирарии вече са спрели да поръчват кегове и това се възприема като сигнал, че поне някои от тях вероятно закриват бизнеса си. „Става дума предимно за малки кръчми в провинцията, в които не се сервира топла храна“, казва Томаш Мраз, отговарящ в пивоварната за продажбите за ресторанти. „Очакваме ефектът от въвеждането на ЕЕТ да се усети в края на годината.“

Чехия е страната с най-голяма консумация на бира в света на глава от населението – около 140 литра годишно. Близо 40% от тях са наливна бира в кръчмите.

Поддръжници на новата система казват, че който затвори заведението си, вероятно не е декларирал приходи по ДДС и е използвал нерегистрирани суми, за да плаща на персонала си и то без да го осигурява.

„Ройтерс“ припомня, че много подобни заведения добавят към приходите си с монтиране на автомати за хазарт и по-строгата регулация на този сектор оказва натиск.

Планираната забрана за пушене в бирарии и заведения ще е следващият удар по бизнес модела им.

В същото време собственик на ресторант от Източна Чехия, който затваря заведението, казва пред агенцията, че „освен големите хотели, никой друг не отчита истинските си приходи“.

Собственик на няколко ресторанта в Прага коментира, че заради допълнителните разходи „хората, които познавам, вдигат цените с около 10%“.

Вижте още

Нова нискотарифна авиокомпания стартира полети до Германия за 30 евро

leni

Над 85% спад е регистриран на чартърите до Бургас

viktoria

НАП-София отчете успешни зимни проверки в Банско и Боровец

ivan

Напишете коментар