Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

БАН ще изготвят стратегия за сектор енергетика

Българската академия на науките ще изготви стратегия за развитие на сектора енергетика и в това конкретно ще се изразява сътрудничеството на министерството и БАН, за което правителството вчера отпусна допълнителни средства. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Учените трябва да направят оценка на проекти като АЕЦ Белене и за развитието на топлоцентралите на въглища, с оглед споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии.

Във връзка със заявения интерес за изграждане на втора атомна централа, министър Петкова уточни, че НЕК ще се издължи на руската страна до 15 декември, така че произведеното оборудване да стане собственост на българската компания.

По отношение на вчерашната среща, която имахме с премиера Борисов с най-голямата китайска компания, която се занимава с ядрена енергетика стана ясно, че тази компания има интерес към проекта АЕЦ „Белене“ и възможността той да бъде реализиран, каза още Петкова.

По думите й на срещата е заявена позицията на българската стана, че вижда такъв проект да бъде изграден само на пазарна основа. „Проект без държавни гаранции, без договори за дългосрочни изкупуване на електрическа енергия разбира се с много силното присъствие на стратегическия инвеститор“, заяви Петкова. „От страна на представителите на компанията беше заявено, че те са склонни и биха желали да се обсъжда този вариант при условията, които ние поставихме“, поясни тя. По думите й това предстои да се случи.

„Най-важното, което предстои да се случи в рамките на следващите няколко дни е на първо място НЕК да плати своето задължение към „Атомстройекспорт“ по решението на международният арбитраж. Това плащане ще се извърши до края на тази седмица“, заяви Петкова. По думите й, това е станало възможно, защото публичните финанси на България в последните 2 години се управляват изключително успешно. „Това ни позволи да заделим този ресурс. Това е над 1 млрд. 200 млн, което ще ни позволи НЕК да плати своето задължение“, каза Петкова. По думите й още на 26 октомври е подписано споразумение между „Атомстройекспорт“ и НЕК, в което те са се договорили, че ако НЕК издължи своето задължение до 15 декември, то „Атомстройекспорт“ се отказва от всички лихви, които се дължат от датата на излизане на решението.

„Тоест от 14 юни до датата на плащане. Това са лихви в размер на 23 млн. 800 хил. евро, които лихви ще бъдат на практика опростени. Ние се споразумяхме за това и „Атомстройекспорт“ ще изпълни този свой ангажимент, ако НЕК плати до 15 декември – нещо, което ще се случи със сигурност“, обясни Петкова. По думите й е отправено искане за корекция към международния арбитраж по отношение на лихвите, които са изчислени в арбитражното решение. „Международният арбитраж уважи 4 от общо 7 от нашите претенции и лихвите всъщност са редуцирани с още 21 млн. евро“, обясни министърът в оставка. „В резултат на това, което предприехме като действие ние- българското правителство успяхме да спестим на българските данъкоплатци близо 90 млн. лева и успяхме да подпишем споразумение с „Атомстстройекспорт“, в което те декларират, че се отказват от инвестиционни спорове с българската държава“, поясни Теменужка Петкова.

„В преговорите, които проведохме с „Атомстройекспорт“ и с „Росатом“ ние много ясно дадохме да се разбере, че всъщност плащането ще бъде извършено едва когато ние имаме яснота и видим на практика произведеното оборудване“, заяви тя. Петкова добави, че вече втора седмица експерти от НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ са в Руската федерация и правят инспекция във всеки един от заводите, в които се намира оборудването за АЕЦ „Белене“. Тя подчерта, че оборудването е там, произведено е, и в момента се инспектира. По думите й след като се плати оборудването става собственост на НЕК.

„Българската държава няма необходимия ресурс сама да изгради нова ядрена мощност“, заяви още Петкова. По думите й обаче такъв проект трябва да се реализира не на всяка цена, а само ако има своята икономическа обоснованост.

Вижте още

Lufthansa и германското правителство постигнаха споразумение за спасителен план от 9 милиарда евро

leni

НАП: До 2 седмици започнете смяната на касовите апарати и софтуера

ivan

Правилата на успешното предпразнично пазаруване

Напишете коментар