Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Теменужка Петкова: НЕК плати дълга за АЕЦ „Белене“ на „Атомстройекспорт“

Националната електрическа компания на България е платила дълга си в размер на 601,6 млн. евро за АЕЦ „Белене“. Това заяви днес в парламента българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

„Вчера вечерта НЕК направи превод на сумата (601,6 млн. евро) по сметките на руската компания „Атомстройекспорт“ в съответствие с решението на Международния арбитражен съд по проекта АЕЦ „Белене“. Сумата ще постъпи по сметката на „Атомстройекспорт“ днес“, каза министър Петкова.

Тя подчерта също, че средствата от централния бюджет за дълга по „Белене“ са отделени на основание на закона за предоставяне на финансова помощ на НЕК, приет от българския парламент.

В края на октомври България и Русия постигнаха споразумение за изплащането на пълната сума по дълга на „Атомстройекспорт“ до 25 декември тази година. При пълното погасяване на задължението до 15 декември руската компания се съгласи да се откаже от процент по дълга, което би трябвало да е в размер на 23,8 млн. евро.

През юни тази година Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева отсъди в полза на „Атомстройекспорт“ в спора му с НЕК за проекта АЕЦ „Белене“. Съдът разпореди руската компания да бъде компенсирана заради прекратяване на реализирането на проекта.

Вижте още

Мини Марица-изток имат положителен финансов резултат тази година

ivan

Кипърски съд обяви застрахователя Олимпик в ликвидация

ivan

Оказваме подкрепа на израелските фирми, които желаят да инвестират в България

ivan

Напишете коментар