Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Старата цигарена фабрика в София ще бъде инкубатор за иновации

Ново пространство – инкубатор за иновации и креативна екосистема, ще се появи в бившата тютюнева фабрика в София, съобщава investor.bg. Общата площ на мястото е 800 кв. метра и на нея ще се помещават високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио-визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи, срещи и други. Новината обявиха създателите на проекта от дигитална агенция Athlon.

Планира се новото пространство да отвори врати през юни 2017 г. Целта е да се създаде творческа екосистема, обединяваща хора със сходни интереси и цели. Освен това ще има задачата да насърчава спонтанните партньорства и творчеството, така че екипната работа да е естествен резултат от новата среда.

Самите лаборатории ще бъдат оборудвани с най-нови технологии, така че експерти от различни сфери са поканени да работят, творят и да обменят идеи. От компанията посочват, че в пространствата ще се създават прототипи на цели завършени продукти.

Electronics lab ще представлява зала за електроника. Software Engineering lab ще бъде лаборатория за софтуер, в която ще се търсят софтуерни решения от всякакъв характер, в това число и от по-малки екипи, които имат идеи, но нямат големи ресурси. Open Device lab/ Testing lab ще е пространството за работа с устройства, което ще предлага различни устройства. Те ще могат да се споделят от различните екипи. Достъпът до мястото ще е свободен, както и тестването и работата с устройствата.

Организаторите предвиждат и създаването на Sound Engineering lab, която ще е насочена към интересуващите се от музикално инженерство и създаването на нови музикални инструменти.

Makerspace, или „Работилницата“, ще е мястото, в което се предвижда обзавеждане с хардуерно оборудване за физическа работа, в това число лазерни машини за рязане на метал, 3D принтери и други технологични иновации, които посетителите ще могат да ползват за целите на работата си.

Най-атрактивно за най-малките от всичките планирани пространства ще бъде Robotics training center – залата за обучение по роботика. Тя ще има висококачествено оборудване и в нея ще се провеждат обучения, насочени специално за деца. Предвиждат се подобни обучения и за възрастни.

Темите, по които ще се търсят решения в инкубатора, са разнообразни – от „интернет на нещата“ до роботиката, музиката и озвучаването, дизайна, фотографията, медицината и различните видове изкуства, допълват от екипа.

Вижте още

Предай доброто нататък- Купи подарък от майка на дете с увреждане

viktoria

Тръгва сделката за покупка на американските изтребители F-16

ivan

Неизрядни собственици на жилища ще плащат по-високи глоби

ivan

Напишете коментар