Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Интересът на купувачите в София е към по-големи апартаменти

Нарастване на интереса към по-големите жилища в кварталите с изградена метролиния в София и засилване на търсенето в кварталите с по-ниски цени – това са две от водещите тенденции на жилищния пазар в столицата през 2016 г., отчитат от агенцията за имоти Primo+.

Купувачите – най-често семейства с деца, предпочитат по-просторни апартаменти с две спални с достатъчно светлина. Купувачите на имот с цел инвестиция се ориентират повече към апартаменти с една спалня заради по-добрата възвръщаемост, коментира Георги Янков, мениджър на отдел „Продажби“ в агенцията.

Най-предпочитаните квартали остават тези с функционираща линия на метрото – „Дианабад“, „Изток“, „Младост“, „Дървеница“, „Лозенец“, „Хладилника“ и други. Интересът обаче все по-често се насочва и към западните квартали на София заради все още по-ниските цени, както и по протежение на бъдещата трета линия – от „Враждебна“ до „Овча купел“.

Запазва се и интересът към южните квартали заради бързата връзка с центъра на София чрез трамвая по бул. „България“ и близостта до Южния парк.

Местоположението остава най-важният фактор при избора на жилище, посочва Янков. Обикновено покупката на имот се съобразява с местоработата, транспортните връзки, близостта до парк, детски градини и училища.

Изложението и етажността също са сред ключовите фактори, важни за купувачите. Най-предпочитани са южното и източно изложение, които осигуряват достатъчно светлина през цялата година, както и ниските етажи са по-предпочитани.

Остават предразсъдъците към последните етажи, свързани с качеството на изпълнение на сградите, но при доказани строители някои клиенти са готови да платят дори по-висока цена заради гледката.

Видът строителство, който купувачите предпочитат, се определя от бюджета им. Тези с по-големи бюджети обикновено предпочитат новото строителство, а тези с по-ограничени се ориентират към старо строителство, както и ЕПК и панел. Предпочитанията са към сградите, строени след 1980 г., отчитат от агенцията.

Все повече сделки се сключват и за жилища в строеж. За придобиването на имот от доказан строител това е единствената опция, защото след получаване на разрешение за ползване обикновено остават имоти, които не се харесват на средностатистическите клиенти.

Засилената активност и по-ниските лихви по ипотечните кредити са тласнали цените в повечето квартали на София над границата от 1 000 евро за кв.м, а в централните райони и над 1 500 евро. Очакванията са тенденцията за плавен ръст да продължи и през следващата година със запазване на засиления интерес към жилищния пазар.

Вижте още

Чадърите и шезлонгите на плаж ,,Силистар“ ще са до 5 лева

viktoria

10 млн. лв. ще получат туроператори и туристически агенти

viktoria

Българите поведоха в покупките на ваканционни имоти по Черноморието

ivan

Напишете коментар