Invest Build Media
Инвестиции

Осиновителите ще имат право на 365 дни отпуск докато детето навърши 5 години

Предлагаме осиновителите да имат право на отпуск от 365 дни до навършване на 5-годишна възраст на детето. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество във връзка с проект на постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

„Предлагат се изменения и допълнения в Кодекса на труда, които да регламентират отпуск за осиновяване в размер на 365 дни от датата на предаване на детето за осиновяване. Става дума за това, че на осиновителите се регламентира правото на отпуск до навършване на 5-годишна възраст на детето за 365 дни“, каза още той и обясни, че по този начин тяхното положение се изравнява с това на биологичните родители.

НСТС постигна днес почти пълен консенсус относно предложението на министъра на труда и социалната политика за промяна на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, съобщи от своя страна БТА.

Разминаване между синдикати и работодатели по предложението има само по параграф 9б, алинея 3, според който обезщетенията за болест нетрудоспособност ще се изчисляват по часове, а не по дни. И двете стани се опасяват от злоупотреби. Синдикатите смятат, че ако например при сумарно работно време и смяна от 12 часа излезете в болничен, фирмата ще ви плати обезщетение само за 8 часа. Работодателите пък се страхуват, че ако работникът си вземе болнични по време на почивни дни, ще трябва да плащат обезщетения и за тях.

НСТС не разгледа проекта на Закон за доброволчеството, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители, заради забележки и несъгласие по много от текстовете.

Вижте още

Борисов разговаря с китайци за възможностите за техни инвестиции в България

admin

Германската държава купи дома на Томас Ман в Калифорния

admin

Еврокомисията очаква икономически растеж от 3,6% в България

ivan

Напишете коментар