Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Столичната община мисли да вдига таксите за заведенията по бул. „Витоша“

Пожарният кран, попаднал в заграждението за пушачи на едно от заведенията по столичния бул. „Витоша“, най-вероятно ще донесе по-скъпа общинска такса за собствениците на търговски обекти в района. За това намекна кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за бТВ.

По думите ѝ след реконструкцията на булеварда интересът към зоната около него е нараснал многократно. Имало обаче и недобросъвестни търговци, които правили очевидни нарушения.

„Главният архитект ще преразгледа всички схеми за поставяне на заведения и съоръжения по бул. „Витоша“. Ще се преразгледа и цената, която плащат за използването на общинската територия“, каза още Фандъкова.

Тя добави, че през 2017 г. общината ще има много работа по завършването на редица ремонти и реконструкции на основни булеварди и улици в града. Причината – от 1 януари 2018 г. България поема ротационното председателството на Европейския съюз, а повечето събития от този 6-месечен период ще бъдат в София.

„През тази година трябва да направим пълна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, което включва и нови трамвайни линии. Същата процедура ще се приложи и по бул. „Дондуков“. По бул. „Цар Борис III“ ще пуснем високоскоростен трамвай“, уточни Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че в общинския съвет е внесено предложение за промяна на системата за таксуване при използване на градски транспорт. Това вече ще става на база изминато разстояние.

Фандъкова допълни, че не вярва бившият кмет на район „Младост“ Цвета Авджиева да е замесена в многобройните скандали със застрояване на зелени площи в квартала. Това доведе до оставката ѝ, но проблемите продължиха и при новия кмет Десислава Иванчева. „Със сигурност служители на общината са свързани с имотната мафия“, уточни Фандъкова.

elektricheski-avtobus-sofia

След 15 януари по линия 84 ще се движи тестово нов електробус. В последната година електробусът е бил тестван в градския транспорт на Париж. Целта е след тестове и на база данните от експлоатацията да закупим първите електробуси на София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на електробуса в присъствието на заместник-кмета по направление транспорт Евгени Крусев.

Моделът на този електробус е с 200 киловатов електродвигател и капацитета на батериите му позволяват да измине над 250 км без ново зареждане. Другият модел, който тествахме по линия ТБ №11, беше с двигател тип ултракондензатор.

И през 2017 г. Столична община продължава програма за модернизацията на градския транспорт. До края на януари се очаква „Столичен автотранспорт“ да представи пред СОС документацията за закупуване на още 120 нови автобуса на природен газ.

През последните години с направените инвестиции са подменени половината от автобусите на градския транспорт, като се предвижда през 2019 г. средната възраст на автобусите в София да е 7 години.

В края на януари се очаква да пристигнат в София и първите 4 от 28-те модернизирани трамваи от Швейцария. С тях ще бъдат заменени някои от най-старите мотриси. Подготвя се и закупуването на още 13 нови трамвая, които ще се движат по трасето на бул. „Цар Борис III“, след като бъде реновирано със средства от ОПРР.

 

Вижте още

Може всеки момент да получим покана за чакалнята на еврозоната

ivan

Франция спасява завод на Алстом, поръчва 15 високоскоростни влака

admin

Малко по-високи цени, но и по-голям избор на жилища през 2017 г.

admin

Напишете коментар