Invest Build Media
Туризъм

Очаква се успешен летен сезон 2017 у нас с повече туристи

Министърът на туризма доцент Стела Балтова смята, че са налице всички предпоставки за успешен летен сезон. Тя откри първото за годината заседание на Националния съвет за туризъм, което се провежда в Бургас. По думите й успешната рекламна кампания все по-категорично налага положителния имидж на страната ни.

България става все по-търсена дестинация, за което говори ръстът на ранните записвания. Германските туроператори съобщават за увеличение между 2 и 45 процента, руския пазар – 10 на сто, Холандия – 57 процента, Франция – 40, Чехия – 31, Словакия – 21, и Швеция – 15 на сто. Всичко това дава надежди за още по-успешно лято, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, прогнозира министърът.

Съвместно с останалите институции Министерството на туризма предприема необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинското обслужване на туристите и лоялна конкуренция в предлагането на тези услуги. По данни на Националната здравноосигурителна каса са сключени договори в трите черноморски области – Варна, Бургас и Добрич, с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

През сезона експертни работни групи ще проверят категоризацията на 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта. По актуалната тема за морските плажове към момента действащите договори за концесии са 49, като до края на месеца предстои да бъдат подписани 4 договора за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг. Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63. Предстои подписване на договор след проведените търгове за наем за плажове Несебър-Стар град, Къмпинг Веселие, Царево Василико и Устие на река Велека.

По отношение на приходите от наеми на плажове за 2017 година, до момента са събрани над 5,8 милиона лева.

Другата новост е Единната система за туристическа информация и Система регистър за настаняване. Обявена е обществена поръчка за нея. Тя ще позволи в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции. Промяната ще изсветли сектора, смята министър Балтова.

Вижте още

Авиокомпаниите са против безжичните слушалки

leni

60% от туристите идват в София, защото градът им е интересен

ivan

От днес и Москва е под строга карантина

leni

Напишете коментар