Invest Build Media
Имоти и строителство

Велосипедна алея ще има на „Дондуков“, еднопосочното движение все още под въпрос

За ремонта на „Дондуков“ има разработени три варианта за избор на настилки. Има активна анкета на сайта на Столична община, за да могат гражданите да изразят своята позиция, правят се и обществени обсъждания. Това каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

По думите на Крусев, очаква се в рамките на месец да бъде избран окончателния вариант както за избор на настилка, така и за самата организация на движение по булеварда. За момента около 48-49% от гласувалите в анкетата на сайта са предпочели асфалтова настилка. Към момента реконструкцията предвижда цялостна промяна на инфраструктурата, в това число пътни платна, тротоари, изцяло нов релсов път, изцяло ново улично осветление, подмяна на канализационни колектори. В транспортен план новото за бул. „Дондуков“ ще е велосипедна алея, която да бъде изцяло отделена от пешеходното движение и останалия трафик.

Идеята за еднопосочност на булеварда се е появила след задълбочен анализ на трафика в компактния център на града. Било е доказано чрез симулации, че с въвеждането на еднопосочност част от трафика бе започнал да заобикаля центъра на града и пропускливостта на уличната мрежа в центъра би се увеличила, което би намалило задръстванията, откъдето би били намалени вредните газове, които автомобилите отделят. Предстои да се анализират всички плюсове и минуси. Предложението е бул. „Дондуков“ да е еднопосочен в частта между бул. „Васил Левски“ и Министерския съвет като посоката е западна – към „Люлин“. В посока към Софийския университет движението ще се извършва по бул. „Цар Освободител“.

„Градският транспорт трябва да бъде гръбнакът на транспортната схема на целия град“, заяви още Крусев. Именно в тази връзка в момента се изгражда третата линия на метрото, която ще завърши в неговата централна част на 100%. Това реално ще е основния отвеждащ транспорт от всички райони на София до центъра на града, който ще бъде подпомаган от друг вид електрически транспорт.

Вижте още

Четирилентов път ще свърже Ахелой и Поморие през лятото на 2018 г.

ivan

Стартира санирането на жилищни блокове в Пловдив

ivan

Главболгарстрой спечели строежа на пловдивската пречиствателна станция

ivan

Напишете коментар