Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Дълговете ни все по-малко, но с по-големи размери

Все по-малко българи задлъжняват, но размерът на дълга расте. Тази констатация направи на пресконференция председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ) Райна Миткова, цитирана от БТА.

По думите й има 22-процентно увеличение на средния размер на едно задължение и той вече е около 912 лв. Преди година сумата е била 717 лв. Като цяло обаче спада обемът на задълженията, които се възлагат за събиране.

Близо 900 млн. лв. потребителски портфейли са продадени през миналата година а заедно с малките фирми сумата доближава 1 млрд. лв., сочат данните на асоциацията.

Все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми, сочат данните на асоциацията, а обяснението на експертите е в подобряващата се икономическа обстановка, съживяването на потреблението до нивата от преди кризата и смелостта на потребителите да ползват финансови продукти. Най-често заеми се взимат за импулсивни покупки на луксозни стоки – мобилни апарати, лаптопи, черна техника. Типичният длъжник е млад мъж до 30 години, най-често на временна или сезонна работа. Нова тенденция е да задлъжняват и хора с висше образование.

София, Стара Загора и Благоевград са градовете с най-много длъжници. Най-малко са във Враца и Русе.

Януари и февруари са били трудни месеци за длъжниците. Усеща се несигурност в хората покрай политическата обстановка, коментираха експертите. Според тях част от длъжниците предпочитат да заделят средства, вместо да си платят дълга.

Компаниите за битови услуги и застрахователните дружества явно са се отърсили от лошите си портфейли и вече не възлагат на колекторите нови случаи. Банките са възложител на около половината от обема работа, но и там нормалността се е възвърнала – проблемни са старите, а не новоотпуснатите кредити, коментираха експертите. Заявките на телекомите също се увеличават, но това отново се обяснява не с увеличаващия се брой длъжници, а с повече усилия за събиране на стари дългове.

Половината от несъстоятелностите през 2016 г. са в четири сектора – търговията, строителството, операциите с недвижими имоти и транспортът. Бизнес средата се подобрява, новооткритите процедури по несъстоятелност през миналата година са 440, пренебрежимо малко спрямо общия брой от 400 хил. активни фирми, казаха експертите.

Вижте още

Теменужка Петкова обсъди АЕЦ Белене с китайци

admin

Разкрития на кмета Фандъкова за паметника на Съветската армия

А. Стойковa

Имението „Невърленд“ на Майкъл Джексън бе продадено за 22 милиона долара

Напишете коментар