Invest Build Media
Туризъм и Екология

Продължават да настояват за втори кабинков лифт в Банско

Банско ще лобира в новия парламент за продължаване на процедурата за приемане на плана за управление на Национален парк „Пирин“, което да позволи втори кабинков лифт и разширяване на ски пистите. Това казва в интервю за БТА кметът на курортната община Георги Икономов по повод края на ски сезона, който официално ще бъде закрит на 17 април.

Преди началото на новия ски сезон задължително трябва да тръгне процедурата за изграждане на втората кабинкова въжена линия и още лифтове и писти в Банско, каза кметът.

“Това е задължително и ще бъде първата задача и за мен като кмет, и за новия ни депутат Александър Мацурев – лобиране пред правителството и пред всички отговорни институции за продължаване на процедурата за приемане на плана за управление на Национален парк „Пирин“, която бе стопирана според мен необосновано, и възможно най-бързи стъпки за изграждане на втората „кабина“, посочи Икономов.

Кметът каза, че хотелиери и ресторантьори изпращат най-силния зимен туристически сезон от години. Най-проспериращият за нас пазар сега е израелският, но мисля, че трябва да се обърнем вече и към страни от Западна Европа, а защо не – и към скандинавските страни, коментира кметът.

Много ги подценяваме като пазар или по-скоро си казваме, че тези страни си имат писти, лифтове, планини, имат си всичко, но забравяме, че всеки човек иска разнообразие. В сравнение с Франция, Норвегия и Швеция, нашите цени тук са изключително по-ниски, а качеството на услугите не е въобще по-лошо от това, което там се предлага, казва кметът.

Ръстът на туристите в Банско всяка година е над 10%. Сериозно увеличение се забелязва тази година на израелските туристи. Турските също са вече традиционни туристи за Банско.

Това беше изключително силен туристически сезон по отношение на посещаемостта. Това обаче не се отнася до печалбите, казва Икономов. Цените в Банско паднаха много, може би поради голямата конкуренция, поради множеството туристически обекти. Налага се хотелиерите и ресторантьорите да смъкват цените, това води повече туристи, но в същото време не води до по-голяма печалба.

Икономов призова туристическия бранш да се събере и изработи обща стратегия, да се договорят за минимални цени за различните категории хотели и ресторанти.

Вижте още

Интерес към тракийската култура проявяват японските туристи

ivan

Банско открива сезона днес

Бургас е най-добрият град за живеене през 2018 година

ivan

Напишете коментар