Invest Build Media
Имоти и строителство

Очакват затруднено движение по бул. Дондуков след ремонта

Малко повече от месец преди да започне цялостният ремонт на булевард „Дондуков“, Столичната община все още не е взела решение каква настилка да бъде положена. За сметка на това пък е избран изпълнител на проекта – строителната компания „Трейс груп холд“, пише „Дневник“.

При всички случаи обаче движението на автомобили по булеварда, след ремонтирането му, ще бъде трудно. Това се разбра от изказването на заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев на състоялото се общественото обсъждане на проектите за настилката.

Обсъждането продължи над два часа, като залата в сградата на направление „Архитектура и градоустройство“, където се проведе, бе препълнена. През цялото време повечето от присъстващите граждани отправяха упреци към Столичната община, вместо да дават мнения и препоръки към проекта.

Ремонтът на бул. „Дондуков“ би трябвало да започне в началото на юни, като на обсъждането бяха представени трите проекта за възможната настилката – с павета, с асфалт или и двете. По думите на Евгени Крусев и трите проекта са направени така, че движението на автомобилите ще е много ограничено, за сметка на трамваите, пешеходците и велосипедистите. Единствено проектът за изцяло паважна настилка на „Дондуков“ не предвижда изграждането на велоалея по булеварда.

„На базата на много анализи, включително и направен от мен, стигнахме до извода, че велоалея по павета не става“, каза Крусев.

Докато текат ремонтните дейности по „Дондуков“, кръстовищата му с булевардите „Васил Левски“ и „Георги Раковски“ няма да бъде затваряни, но движението на автомобили ще бъде ограничено чрез стестения.

„Сумата за ремонта на булеварда е 7.2 млн. лв. с ДДС. Тя е изчислена на база вариант с изцяло асфалтова настилка“ отговори Курсев на въпрос от гражданин за проведената обществен конкурс.

След ремонта по „Дондуков“ ще има само по едно автомобилно платно в посока, като между тях ще минават трамваите. Линиите ще бъдат разделени от улицата с ограничетели, които няма да позволят на движението на автомобили по тях. Алеята за велосипедисти ще бъде разположена в южната част на булеварда (страната на сградата на Министерски съвет), а зона за паркиране ще бъде само в северната част. Заради това разположение на алеята, десният завой на кръстовището с бул. „Георги Раковски“ вече няма да бъде позволен.

Вижте още

Регионалният министър очаква магистрала Хемус да бъде завършена до 7 години

ivan

Лиляна Павлова: Програмата „Региони в растеж“ стартира с 370 млн. лв.

admin

Стартира ремонтът на столичния булевард „България“

ivan

Напишете коментар