Invest Build Media
Туризъм и Екология

София и Атина подписаха Съвместна програма за действие 2016-2018 в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на икономиката, развитието и туризма на Република Гърция Йоргос Статакис подписаха Съвместна програма за действие за периода 2016 – 2018 г. в областта на туризма. Това стана в рамките на междуправителственото заседание, което се състоя днес в София. По-рано двамата имаха и двустранна среща, съобщава пресцентърът на  Министерството на туризма.

„Традиционно България посреща много гръцки туристи и много българи избират Гърция за своята почивка. Затова е от взаимен интерес да задълбочим сътрудничеството си и да имаме още повече съвместни инициативи“, е казала министър Ангелкова.

Тя е запознала гръцкия си колега със събитието, което българската страна организира съвместно със Световната организация по туризъм в София в периода 29 ноември – 1 декември. Министър Статакис се е ангажирал при възможност да присъства лично или форумът да бъде уважен от ресорен заместник-министър. Двамата са обсъдили и възможностите за обмен на опит в сектора и по-конкретно при усъвършенстването на нормативната рамка и обучението на кадри в туризма.

Гръцките туристи идват основно в България за зимен туризъм, докато българите предпочитат гръцкия летен продукт. За миналата година 972 971 гърци са посетили България (с цел туризъм) и 1 043 078 българи са били в Гърция. За първото 6-месечие на 2016 г. положителните данни се запазват, като над 520 хил. гърци са били в България и около 515 хил. българи са посетили южната ни съседка, се посочва в съобщението.

Двамата министри са се договорили през септември да бъдат продължени разговорите на експертно ниво за подготовката на меморандум с конкретни теми и ангажименти за задълбочаване на сътрудничеството. Сред тях са обмен на опит за диверсификация на туристическия продукт и разработването на общ туристически продукт за далечни пазари с акцент върху културно-религиозния туризъм.

Вижте още

Банско е домакин на Световната купа по ски за жени

leni

Кой европейски град да посетите в зависимост от сезона

leni

Министър Ангелкова: България е с потенциал за СПА столица на Европа

ivan

Напишете коментар