Invest Build Media
Туризъм

Министърът на туризма: Очакваме около 10% ръст това лято

Тази година очакваме също да имаме около 10% ръст през летния туристически сезон. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Анеглкова преди първата си работна среща с представителите на туристическия бизнес след като пое за втори път министерството.

„Според регистрираните в бюрата по труда хора, които си търсят работа в сектор туризъм, имаме информация, че не достигат над 23 000. Това са регистрираните и със сигурност цифрата е много по-голяма“, отбеляза Ангелкова. По думите й липсата на кадри в сектора е проблем и предизвикателство пред бранша, предвид огромния ръст в туризма, който се постига последните години.

„Ще бъде създадена работна група или звено, за да може да бъде много по-лесно издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Законът за трудовата миграция. Предстои да се направи този механизъм до края на седмицата. Това е трябвало да бъде направено през изминалите 5-6 месеца, но тези стъпки не са били предприети“, каза още Ангелкова.

Във връзка със сигнал за разровени дюни в къмпинг „Оазис“, Ангелкова коментира, че до нея не е достигнала такава информация, но ще бъде направена проверка. „Миналата седмица имаше проверка за подобен случай по данни на граждани на „Слънчев бряг- Юг“ и „Слънчев бряг – Централен“. Проверката показа, че става въпрос за диги, които са били изградени, за да се предпазва плажът и заведенията през зимата“, посочи тя.

„В активната плажна площ няма дюни на база на информацията, която имаме към момента и на база на специализираните карти. Ще направим проверка за всеки един плаж така, че информацията да бъде публична“, увери още министър Ангелкова.

Вижте още

Нападналият камериерка в Слънчев бряг швед не помнел нищо

ivan

На плажа в Турция: маските са задължителни

leni

От 3 юни Италия разрешава свободното пътуване в страната

leni

Напишете коментар