Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Селце в Италия предлага по 2 хил. евро, за да заживеете в него

Кметът на планинско селце в Италия предложи 2 хил. евро на желаещите да заживеят там в опит да се справи с обезлюдяването му. Идеята му обаче бързо придоби световна популярност и местната администрация бе залята от вълна потенциални жители, а това създаде главоболия.

Бормида е село, разположено на 420 метра надморска височина в северозападната област Лигурия. Селцето никога не е било голямо. Жителите му са били около хиляда, но в последните десетилетия те постепенно намаляват, тъй като младите се изселват в търсене на препитание в големите градове. Днес Бормида е дом на едва 387 души (по данни към края на 2015 г.).

В опит да привлече „свежа кръв“ в селото кметът Даниеле Джилиано направи чрез Фейсбук профила си привлекателно предложение – тези, които заживеят там, да ползват отстъпка от месечния наем или при покупка на имот, така че в крайна сметка да получат безвъзмездно 2 хил. евро. Чрез схема за нисък наем новите жители първоначално биха плащали 50 евро месечно за малък апартамент и не повече от 120 евро за по-просторен дом. Кметът обясни, че детайлите на предложението му тепърва ще бъдат уточнени и предстои да бъдат одобрени от администрацията на Лигурия.

Съобщението на Джилиано обаче бързо придоби световна известност и предизвика вълна от реакции. За дни той бе последван в социалната мрежа от 17 хиляди души, а стотици се отзоваха с желание да заживеят в Бормида. Част от потенциалните нови жители обаче предложиха да върнат в брой предложената бонусна сума в замяна на работа в близкия град.

„Г-н кмет, аз мога да се преместя и да се откажа от 2-те хиляди евро, но не мога да живея на въздух. Имам семейство с две малки деца. Ако можете да гарантирате работа, дори най-обикновена, това няма да е проблем“, написа потребител, цитиран от британския в. „Гардиън“.

Неочаквано големият интерес накара кмета да премахне от „Фейсбук“ първоначалното си съобщение и да публикува ново с уточнението, че то е последно. Той отново посочва, че всичко е на етап идея, че е получил 17 хиляди запитвания и „за съжаление не е възможно да помогнем на всички“. Въпреки това и под новото съобщение хора продължават да заявяват интерес да се преместят в Бормида. Кметството също публикува съобщение на официалния си сайт.

„Благодарим на многото хора, които позвъниха, писаха и дойдоха лично да получат информация“, се казва в съобщението, подписано от Даниеле Джилиано. В него се уточнява, че предстои внасяне на предложението и обществено обсъждане след около два месеца, т.е. повече информация ще бъде публикувана през юли. „Що се отнася до бонуса, за момента това е проект, който се надяваме да реализираме през 2018 г. с помощта на област Лигурия. Кризата с работните места за съжаление е налице и тук“, завършва съобщението.

Вижте още

3.5 ръст на икономиката през първото тримесечие на 2017 г.

ivan

Високотехнологични китайски компании в може да участват в София тех парк

ivan

Tpи бългapcĸи ĸoмпaнии ce нapeдиxa в пpecтижнaтa ĸлacaция Fаѕt 50

Напишете коментар