Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Няма да има надстрояване на Царските конюшни в София

Преди два дни главният архитект на София отказа да издаде виза за надстрояване за трите имота, които са част от Царските конюшни. Намерението беше там да има надстрояване от 7 до 12 етажа. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ.

През септември миналата година от БСП разкриха, че имотът, върху който се намират бившите Царски конюшни, е продаден на безценица от областния управител на София Веселин Пенев. Заради скандала той подаде оставка.

„Дневник“ припомня, че купувачът на терена, който е разположен на пресечката на булевардите „Васил Левски“ и „Дондуков“, Янко Иванов обяви, че като представител на фирмата „Дивисима“ ООД през 2005 г. е сключил договор с един от собствениците на въпросния терен – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, според който ведомството получава три етажа от негова офис сграда (където и сега се помещават КТ „Подкрепа“ и Комисията за защита от дискриминация), а той – 16% от терена. При новата сделка той се сдоби с останалите 84% срещу сумата от 800 хил. лв. с ДДС.

Фандъкова уточни, че целта на общината е да запази стария облик на града и заради това няма да позволи изграждането на толкова високи сгради на това място. Тя добави, че е поискала да се възстанови отнетият статут на две сгради, който е бил отнет заедно с този на Двойната къща, която беше разрушена. По думите ѝ не може да се оставят подобни паметници на културата на произвола на съдбата и заради това общината е готова да им прави ремонти, но при законова ипотека.

Столичният кмет добави, че в момента се изграждат 5 нови детски градини, а работата по още три предстои да започне. Тя уточни, че ще бъдат направени детски градини в два квартала, където никога не е имало – „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“.

Фандъкова каза още, че тази година столичната „Топлофикация“ ще подменя основно магистрални топлопроводи, за да не се стига до проблемите от тази зима, когато хиляди абонати на дружеството останаха без парно заради авария.

Кметът на София добави, че през юни ще започне поетапно отпушване на тапите в центъра на града, които се образуваха след началото на строежа на третата метролиния. По думите ѝ движението по булевардите „Патриарх Евтимий“, „България“ и „Гешов“ ще бъде пуснато.

Фандъкова допълни, че предстои последното обсъждане за бъдещето на бул. „Дондуков“. Тя разкри, че има много противници на изграждането на велоалея по него. Причината – едната страна на платното вече няма да може да се използва за паркиране, което пречи на хората, живеещи в района.

Вижте още

Невероятни идеи за обзавеждане на малък двор (СНИМКИ)

leni

Архитекти готвят проект за възстановяване на Тютюневите складове

admin

Невероятният чар на високия таван в кухнята (СНИМКИ)

leni

Напишете коментар