Invest Build Media
Туризъм и Екология

Райънеър ще предлага все по-евтини билети

Ryanair (Райънеър) очаква цените на билетите й да продължат да намаляват, въпреки че спадът не беше толкова голям миналата година, съобщава БиБиСи. Ирландската компания смята, че цените ще намалеят с 5 до 7% в 12-те месеца до март 2018 г., отчасти заради слабия паунд. Предишната финансова година те намаляха с 13%. Въпреки по-ниските цени, Ryanair обяви рекордна нетна печалба от 1.32 млрд. евро благодарение на увеличения брой пътници.

Компанията обаче предупреди, че Брекзит и страхът от терористични атаки остават предизвикателства. Цената на акциите на компанията, която намаля с 1.5%, до 17.75 евро в началото на търговията в Лондон, тази година се е увеличила с една пета.

Ryanair, която извършва 1800 полета на ден в 33 страни, отдава по-ниските цени на продължаващата конкуренция сред европейските авиопревозвачи и слабия паунд след гласуването за Брекзит.

Паундът загуби около 16% от стойността си спрямо долара след юни миналата година, което означава, че билетите, продавани от авиокомпанията в паунди, струват по-малко в евро – валутата, в която тя обявява резултатите си.

В същото време обаче броят на пътниците е нараснал с 13% в годината до края на март 2017 г. Компанията съобщи още, че е преживяла пордица от „събития, свързани със сигурността“, в европейски градове, които също са я накарали да намали цените.

Печалбата й от 1.32 млрд. евро през 2017 г. е в долния край на прогнозите за печалба между 1.3 и 1.35 млрд. евро, но все пак отговаря на очакванията. Приходите са нараснали с 2% – от 6.54 млрд. евро до 6.65 млрд. евро.

Въпреки по-ниските цени, Ryanair съобщи, че броят на излитанията навреме е намалял от 90 на 88% заради недостига на авиодиспечери и стачките, както и заради лошото време. „Само през март поредица от неоправдани стачки станаха причина за отмяната на почти 560 полета на Ryanair и загубата на над 100 000 клиентски резервации“, информира компанията.

Ryanair, която защитаваше оставането на Великобритания в ЕС, смята, че „твърд Брекзит“, при който Великобритания напуска съюза без търговско споразумение, е значителен риск, който може да наруши полетите й. Поради това компанията ще продължи да разширява капацитета си на други места в Европа, за да капитализира „многобройните възможности за растеж“ извън Великобритания.

Въпреки настоящите предизвикателства, Ryanair прогнозира „предпазливо“ растеж от 8% през 2018 г.

Вижте още

Заявление за фалит подаде и втората най-стара авиокомпания в света

leni

България Еър добавя нови честоти на полетите си през юли и август

leni

Домът на хобитите (СНИМКИ)

Напишете коментар