Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Експерти очакват забавяне в ръста на цените на имотите

През последната една година цените на имотите в София се опитват да се върнат на нива от 2008 г., макар очакванията да са темпът на нарастване на цените да се забавя. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по време на конференцията „Шумът на парите“, пише investor.bg.

Мнението й сподели изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов, според когото през последните две години и половина ръстът на пазара е много балансиран. Той е категоричен, че в момента не сме в бум на пазара, но определи като негативно това, че в отделни градове в страната пазарът е в застой.

„През последните 7-8 месеца бяхме притеснени от прегряване на пазара, но прави впечатление, че през първото тримесечие на годината той се охлади. На годишна база има 13% спад на броя на сделките. Ние навлязохме в напълно умерен пазар, което е радващо“, посочи той.

Според тях увеличаващият се брой на новоиздадените разрешителни за строеж е индикация за цялото развитие на строителството. „Те са ранен индикатор дори за икономическите процеси. Има тясна връзка на имотния пазар с финансовата и икономическата система на страната“, обясни  Стойкова.

Но какво продиктува този ръст?

„За щастие той идва от нашата вътрешна мотивация да инвестираме в жилища. Този път цикълът е движен от вътрешно търсене – имаме ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция“, заяви Стойкова.

Според нея подкрепа идва и от наемния пазар с доходност от 6-7%, която трудно може да бъде постигната с друг инструмент. Според нейните наблюдения все повече хора се ориентират към покупка с цел даване под наем, включително чужденци.

По думите й притеснително е увеличението на банковото кредитиране за жилищни имоти на домакинствата, което през първото тримесечие нараства в 45% на годишна база. „Банковото финансиране е най-силният пряк фактор, който влияе на цените и броя на сделките. Този ръст продължава три поредни години и тази година се ускорява.Това ни навежда на мисълта, че няма скоро да видим обръщане на тренда“, посочи Стойкова.

Тенденциите в офис ритейл сегмента също са позитивни. Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м. офис площи, като други 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Към момента средната цена е от 13 евро/кв.м., като търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора. Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на Цариградско шосе, на бул. Тодор Каблешков, между мол „Парадайс” и болница „Токуда” и около летището в София, посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор. По думите на Бачев докато преди години важен фактор за това дали дадено производство ще влезе в България беше цената на земята, то днес е наличието на работна ръка.

Снимка: economic.bg

Вижте още

Изкуственият интелект като инструмент за ранно предупреждение за урагани

А. Стойковa

Джей Ло и Алекс Родригес закупиха поредното си имение

leni

По-достъпни и конкурентни цени на храни с нова инициатива

Напишете коментар