Skip to Content

Главният архитект на София: Времето на градовете-спални отмина

Времето на градовете-спални отдавна отмина – да живеем на едно място, да работим на друго е отхвърлено от местното градоустройство. Това коментира главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков по време на конференцията „Шумът на парите“.

В момента има модерно мислене в градоустройството, за къси връзки между офиса и дома и намаляване на броя на транзитни пътувания в града, подчерта той.

По думите му инвестициите следват изградената транспортна инфраструктура. „В „модерните“ квартали вие ангажирате поне по един или два автомобила, които ежедневно създават транзит в града. Имаме 600 автомобила на 1000 души, а нашият град е проектиран за 80 автомобила на 1000 души“, изтъкна Здравков.

Той обясни, че водещо за мястото на инвестицията е наличието на градски транспорт, като даде пример с бурното строителството в кв. „Дружба“ след изграждане на метрото и около новите метростанции на бул. „Черни връх“.

По думите му строителите обръщат все по-голямо внимание на стабилността и ефективността на сградите. Той посочи, че бумът на строителството от 2005 г. до към 2008 г., показа, че пикът продължава около четири години. Сега ножицата се отвори 2015 г.  и може да очакваме края на възхода в строителството около 2020 г. Това означава, че инвестициите в един стабилен продукт са много важни“, заяви Здравков.

Той посочи, че френските експерти по градско планиране, участвали в „Обществен форум за зелена София“, са били привлечени от зелените площи в столицата.

Болната тема събуди реакцията на друг участник в дискусията – Мартин Янев, управляващ партньор на „Смарт Брокерс“, според когото градът е изостанал в тази насока, сградите са зле управлявани и застаряващи.

Несъгласие имаше и от страна на Веселина Генева,  управител на консултантска къща Амрита, според която едно от най-големите ни богатства Витоша се скрива от хаотично пръснатите сгради. Ние нямаме едно сити, както всяка нормална съвременна столица. Ние имаме тук –там стърчащи кули“, заяви тя.

Be the First!

Leave a Reply