Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Икономическият министър: Електронното управление е стратегически приоритет за България

Инвестициите в електронното управление са фактор за икономически растеж и възможност производството да стане конкурентноспособно. Това каза днес министърът на икономиката Емил Караниколов, при откриване на конференцията „Електронно управление, електронни обществени поръчки и електронно здравеопазване“.

Електронното управление коренно ще промени модела на административно обслужванe и ще позволи на хората и на бизнеса да пестят време и ресурси.

Форумът е организиран от Американската търговска камара в България (AmCham) и посолството на САЩ. В работа на конференцията се включиха председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, министърът на здравеопазването Николай Петров, председателят на Комисия по здравеопазването Даниела Дариткова.

Новият изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов връчи на министър Караниколов Бялата книга на AmCham за 2017 г. с приоритетите на Камарата за развитие на българската икономика. Мартина Стронг, съветник в посолството на САЩ в България, изтъкна важната ролята на електронното управление за обществено-икономическото развитие на България.

Министър Караниколов посочи, че електронното управление не е само дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. „То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури“, допълни министърът на икономиката.

По думите му инвестициите в електронно управление и информационни технологии са основен фактор за икономическия растеж. Министър Караниколов изтъкна още, че бързото развитие на новите технологии, както  и дигитализацията на икономиката предоставят стратегически възможности не само да се модернизира икономиката, но и да се направи производството по-конкурентноспособно, по-екологично и по-ефективно от гледна точка на ресурси и суровини, по-адаптивно към конкретните нужди на клиентите и потребителите.

„Една от основните области, която може да подпомогне трансформационните процеси на дигитализация на икономиката е именно внедряването и развитието на електронното управление“, завърши той.

Вижте още

Млади предприемачи ще бъдат подкрепени с нисколихвени кредити

admin

Новата хеликоптерна площадка в София: Отбелязан първи полет за спешна помощ

Провали се сделката между Инерком и ЧЕЗ за българските активи на дружеството

ivan

Напишете коментар