Invest Build Media
Туризъм

Министерството на туризма стартира своя инспекторат през 2018 г.

През следващата година към министерството на туризма ще започне да действа специален инспекторат, който ще контролира дейността на хотелите и ресторантите. Това каза в комплекс Златни пясъци министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе гост на тържеството за 60-та годишнина на курорта.

Целта е да се облекчи административната тежест върху бизнеса и да отпадне режимът за прекатегоризация на хотели и ресторанти, обясни Ангелкова. По думите ѝ отмяната на тези правила обаче ще доведе до засилване на контрола върху дейността на обектите. С тази задача ще бъде натоварен бъдещият инспекторат, който най-вероятно ще има звена във всички области, където имат курорти от национално значение.

Ангелкова уточни, че новите правила ще станат факт с промяната на Закона за туризма. Според нея проектът ще бъде готов до септември тази година и през октомври ще бъде внесен в Народното събрание.

Министърът допълни, че през следващия сезон ще влезе в сила ново изискване, което ще доведе до унифициране на временните търговски обекти в курортните комплекси. Стопаните на бараките ще имат възможност да избират само между няколко вида материали и цветове.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова допълни, че през предния програмен период за обновяване на културно-исторически обекти в страната са били осигурени 247 милиона лева. Парите са инвестирани в 145 обекта. През настоящия програмен период до 2020 г., министерството на регионалното развитие има възможност да инвестира още 200 милиона лева в обновяване и консервация на културно-исторически паметници.

Министърът на туризма каза още, че през 2016 г. в Златни пясъци са били посрещнати около 600 хиляди чужденци, което е с близо 25 % повече в сравнение с 2015 г. Приходите на комплекса само от нощувки са надхвърлили 180 милиона лева. Ангелкова уточни, че прогнозите за настоящия сезон са, че чуждестранните летовници в комплекса ще бъдат с между 7 и 10 на сто повече в сравнение с миналото лято.

Снимка: Министерство на туризма

Вижте още

МРРБ отпуска близо 100 млн. лв. за развитие на туризма в страната

ivan

Град от бръшлян (СНИМКИ)

leni

Летище „София“ отчита 43% повече обслужени пътници през януари

ivan

Напишете коментар