Invest Build Media
Туризъм и Екология

Благой Рагин се извини за коментара за шведските туристи, думите му били манипулирани

„Оставката на г-н Рагин е достойна постъпка от негова страна. Радвам се, че чу молбата ми, защото е важно Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) да представя интересите на работещите в сектора. Те трябва да бъдат подпомагани и уважавани по всякакъв начин. Недопустимо е подобно поведение от страна на председателя на асоциацията”, заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

От своя страна Благой Рагин беше категоричен, че думите му, че трябва да се внимава шведските туристи да не се обидят заради скандала с ритнатата камериерка, са били манипулирани и пресилени в медиите.

„Тогава казах, че всеки гражданин – чужд или българин, който наруши закона, трябва да си понесе наказанието. След това казах, че искам да бъдем по-внимателни към обикновените шведи, защото те не са виновни, че един техен лумпен руши имиджа на страната им. После обаче написаха, че съм казал да се усмихваме и да бъдем внимателни. Те да ни ритат и ние да ги покровителстваме”, поясни Рагин. „Извинявам се на всички, ако съм обидил някого”, допълни той.

„Аз от една година се моля на моите колеги да ме освободят, защото още тогава получих покана да се оттегля, защото не съм удобен за някои хора. Аз поисках освобождаване, но колегите ми не ме пуснаха. Преди една седмица отново ми намекнаха, че е крайно време да освободя поста и сега виждате какво се случва. Благодаря ви, че ми помогнахте да се оттегля”, заяви Благой Рагин.

„Аз ще продължа да помагам с каквото мога без ангажименти. Това е моята кауза, аз съм един Дон Кихот”, допълни бившият шеф на БХРА.

Главният секретар на асоциацията Веселин Налбантов също пожела да се включи в ефир. „Няма да толерираме подобни действия. Тези случаи ще продължат и ще има такива. Не прибегнах до правосъдието, а превъзпитах въпросния човек, който бе нападнал моя служителка. Искам да каже, че Благой Рагин е в колективен орган. Ние го знаем като майка Тереза, иска да бъде добър към всички. Няма да му позволим да се оттегли така самоволно, защото не е искал да каже това”, заяви Налбантов.

Той се обърна към правителството с думите, че проблемът е в „Слънчев бряг”, където няма ръководство и курортът е оставен на самотек.

Един от основните проблеми, който имаме е да превърнем страната от държава и дестинация с нисък и среден клас към висок клас туристи. Това става само с общи усилия и именно с работещите в сектора, затова те трябва да бъдат подпомагани и уважавани по всякакъв начин. За мен е недопустимо подобно поведение от страна на председател на хотелиерска и ресторантьорска асоциация“, обясни още в ефира на Нова телевизия министър Николина Ангелкова.

Тя заяви, че България има възможности да предлага услуги за висок клас туристи, това към момента са около 5-10%. „Трябва обаче и да предлагаме високо качество на нашия продукт. Казвам, че най-голямото предизвикателство са точно кадрите в туризма“, допълни Ангелкова и уточни, че се работи в тази посока.

„За миналата година имаме около 38 500 шведски туристи, които са посетили страната. Те са около топ 20-25, към момента бележат ръст с 16-18%, но това няма значение. Независимо от къде са туристите, като са в нашата държава, те са длъжни да спазват законите ни и ние няма да отстъпим от това. Всеки е длъжен да уважава страната ни“, коментира Ангелкова.

Снимка: БНР/БГНЕС

Вижте още

Натискът върху земеделците: Балансиране между себестойност и цени

Борисов отлага гледането на промени в концесионния договор за скизона Банско

ivan

Жителите на Банско укривали туристически данък през 2018 г.

ivan

Напишете коментар