Invest Build Media
Без категория

Руснаци имат над от 300 000 имота у нас, най-вече по Черноморието

Миналата година беше рекордна за българския туризъм, обяви за пореден път министърът на туризма Николина Ангелкова днес по време на форум на побратимените български и руски градове, който се провежда в курорта Златни пясъци край Варна. „Имаме над 8,2 млн. чуждестранни туристи, които посетиха страната, повече от 580 000 руски туристи, което е над 20% ръст, но това са само тези руски туристи, отседнали в местата за настаняване“, каза Ангелкова.

„Имаме руски граждани, които притежават повече от 300 000 имота на територията на страната, особено по българското Черноморие, които също посещават България и водят гости и приятели, което е важно за икономиката на страната. Благодаря за подкрепата на Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, както и на Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, за това, че работим толкова добре заедно и заедно начертаваме общите маршрути“, заяви Николина Ангелкова.

По думите ѝ форумът на побратимените български и руски градове е възможност да се обсъдят перспективите за развитие между градовете в България и Русия. „Ние стартирахме един пилотен и иновативен проект, за да покажем как да се развиват отношенията между нашите две страни. Бяхме заедно на Рупите, посетихме мястото, където е живяла баба Ванга, църквата, която е построила, посетихме Петрич и Сандански. Имаме страхотни идеи за развитие на културно-историческия туризъм. Предстои ни заедно да направим обиколка по Черноморието, да посетим нашите курорти, детските лагери. Поддържането на руско-българските приятелски отношения е особено важно не само защото Русия е един от нашите основни пазари в сектор туризъм, а защото преди всичко сме приятели и братски народи. По този начин можем да продължаваме да развиваме не само отношенията в областта в туризма, но и други отношения, важни за обществения живот на страната“, каза още министърът.

Николина Ангелкова отбеляза, че има ръст на заявените ранни полети и чартърни линии. „Ще приветствам създаването на линия между Самара и Варна, изключително важна за развитието на взаимоотношенията между двата града, но и между България и Русия“, допълни Николина Ангелкова.

Министерството на туризма ще продължи да участва във всеки един форум, свързан с насърчаване на българо-руските отношения, обяви още Николина Ангелкова. Тя добави, че предстои да бъде обсъдена съвместна кръгла маса по въпросите, свързани с туризма, както и журналистически експедиентски турове, отново с участието на руски журналисти и представители на руски туроператори, които да могат да се убедят сами за богатството, което има нашата страна.

„Голяма част от руските туристи, които посещават България, идват за летен туризъм. Но заедно с маршрутите, които сме начертали за българските крепости по Черноморието – един от нашите културно-исторически маршрути и миналата година стартирахме неговото промотиране, виждаме, че когато сме стартирали тази капания, посещението на тези туристически атракции се увеличава между 10 и 30 процента. Можем да развиваме тези маршрути и да постигнем една от най-големите цели – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация“, заяви министърът.

Николина Ангелкова отбеляза, че освен зимен и летен туризъм, страната ни може да развива всеки вид туризъм – културно-исторически, балнео, спа, винен, гурме, еко, приключенски, голф туризъм. Николина Ангелкова каза още, че на днешния форум има представител на 14 руски града и 12 български общини, като предстои подписване на два меморандума за побратимяване. „Това е важно за туризма. Независимо че министерството е младо, туризмът в България заема основно място в нашата икономика и формира повече от 14 процента от БВП, а в общини като Варна е на първо място и те са познати като туристически дестинации“, каза Ангелкова.

По думите й и това лято ще работи откритият телефон за руски граждани, които се интересуват от туризма в България. Николина Ангелкова отбеляза и ролята на местната власт и на частния сектор за развитието на туризма.

Снимка: Министерство на туризма

Вижте още

Ново Office приложение за Android и iOS подготвя Microsoft

leni

Годишните финансови отчети се подават и в 13 офиса на НАП-София до края на юни

ivan

Хотел „Ори“ – Банско – „Миодизайн“

Напишете коментар