Invest Build Media
Имоти и строителство

Премиерът инспектира строителството на третия лъч на метрото в София

Премиерът Бойко Борисов заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски и кмета на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на третия лъч на метрото в София. Пред журналисти Борисов заяви, че строителството се движи в срок. Още година и нещо търпение, призова той. Следващата седмица движението по бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъде пуснато.

Исках да покажем какъв подземен град всъщност се прави под близо двумилионен работещ, дишаш град, без дори много хората да го усетят, заяви премиерът. Третият лъч ще свърже метрото с железопътния транспорт от Перник. Така според Борисов хилядите автомобили, които влизат сутрин в столицата от Перник и вечер излизат, ще могат да бъдат оставяни на буферен паркинг. Всеки, който иска да слезе от автомобила и да не задръства София, да щадим околната среда и въздуха, който искаме да е чист, може да го ползва, отбеляза той. 50 000 души е капацитетът на третия лъч на метрото. Виждате най-съвременните влакове, най-съвременната електронна система за управление, виждате нещо, което ако е било лесно, отдавна да е било направено, коментира Борисов. Според него метрото е огромно предимство на столицата пред останалите градове, защото осигурява най-чистия и най-бърз транспорт.

borisov-metro-stroej-proverka-02

Придвижването от „Овча купел” до „Подуяне” за минути не е някакво далечно комунистическо бъдеще, то ще стане догодина, каза още Борисов.

Благодаря на Европейската комисия, която като установи колко добре работи екипът, общината, държавата, видя икономиите, отпусна нови над 200 млн. преди няколко дни. Така над 800 млн. отиват за третия метродиаметър на метрото, посочи премиерът. Булевард „Патриарх Евтимий” е асфалтиран и до седмица ще е готов. „Исках да покажем на зрителите какъв подземен град се прави под близо 2-милионен – дишащ, работещ на пълни обороти град, без хората много да го усетят. Огромен строеж за близо милиард, насочен към работещите, учещите, движещите се гости и столичани”, подчерта премиерът.

Той съобщи, че „скоро ще видим къртицата на Александровска болница – октомври там, на пролет – на Попа и другия октомври на театър „София”. Това ще бъде огромно предимство на столицата пред всички останали, защото ще даде най-бързия, най-чистия транспорт”, категоричен бе премиерът.

Запитан дали ще бъдат взети допълнителни мерки за метрото, във връзка с европейското председателство, Борисов заяви, че колкото по-малко се шуми на тази тема и колкото по-малко насочваме вниманието към съоръжението, толкова по-добре. „Нека да се ограничим в това каква огромна придобивка ще бъде за всички квартали – от „Овча Купел“ до „Подуяне“. Ще можеш да си разчиташ предвиждането в София в рамките на минути. Това не го обещаваме, че ще го направим в някакво далечно комунистическо бъдеще. Това ще стане в рамките на още година”, зарече се Бойко Борисов.

От своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова увери, че всички станции от третия лъч на метрото се изграждат по график. Следващата седмица тя очаква да започнат и същинските дейности и по новите 4 станции, за които е била одобрена апликационната форма от ЕК. Обща стойността на третата линия на метрото е около 380 млн. евро безвъзмездни европейски средства и около 112 млн. евро местно съфинансиране.

„Проектът за софийското метро беше наречен от ЕК – проект за пример. Метрото трябва да продължава да се развива и затова собствените средства, които са необходими ги отделяме, за да може да продължи с по-големи темпове строителството до Горна Баня. За да може през втората половина на 2019 г. да имаме нови 12 км метро, 12 метростанции и софийското метро да обслужва почти половин милион души дневно”, обясни Фандъкова.

Тя посочи, че метрото е най-големият транспортен и екологичен проект в София. С него се спестявали огромни количества вредни емисии във въздуха. До момента около 70 000 тона годишно спестяваме, а с изграждането на новите линии се очаква да се пестят още 11 000 тона годишно, уточни кметът.

metro-stroej

Вижте още

Реставрират над 100-годишен храм в Бургас

leni

Страната ни ще бъде голяма строителна площадка, обяви регионалната министърка

ivan

Фандъкова: До средата на август ще завършим ремонта на бул. Христофор Колумб

ivan

Напишете коментар