Invest Build Media
Инвестиции

Във Варна проектират суперлайнери

Варненски проектантски фирми участват в проектирането на големи пътнически кораби. Една от тях е работила за финландска компания по проектирането на един от най-големите пътнически кораби – Oasis of the Seas за 5400 пасажери с дължина 361,6 метра и широчина 47 метра. Това заяви за в. „Черно море” доц. Петър Георгиев, член на УС на Морски клъстър – България.

Противно на инерцията в общественото мнение, че корабостроителният бизнес е замрял във Варна, на практика той е жив, има потенциал и нужда от кадри, категоричен е доц. Георгиев.

По думите му във Варна работят четири корабостроителни и кораборемонтни завода. В един от тях се усвоява строителството на серия от нови специализирани кораби, разширява се и производствената инфраструктура. Така че погрешно е наложилото се впечатление за замиране на бранша, което идва от фалита преди време на „Варненска корабостроителница”, коментира доц. Георгиев.

Той припомни, че в корабостроенето има цикличност и последната криза е резултат от глобалната финансова криза от 2008 г. Процесът според експерта  вече отшумява и започва леко оживление.

Проблемите в Европа за сектора остават. Те тръгнаха с преместването на центъра на световното корабостроене от Стария континент към  Далечния изток. Сега Китай, Корея, Япония и дори Виетнам са страните, където се произвеждат масовите серии търговски кораби. Европа остана център само в строителството на пътнически кораби, луксозни яхти и специализирани съдове, което става главно във Финландия, Франция и Италия.

Европа осъзнава, че загуби корабостроенето. Големите корабни заводи са изкупени от азиатски инвеститори (вижда се в съседна Румъния и на  много други места), които осигуряват някаква заетост, но пък се изнася основната печалба. Така че в момента политиката на ЕК е насочена към стимулиране на МСП, на малките  корабостроителници, допълва специалистът.

Според него започналото оживление в сектора постепенно може да повиши интереса към инженерното образование.

Вижте още

Кристис ще продава рядък розов диамант, очакват поне 50 млн. долара

ivan

Ще изграждат жп линия между центъра на Бургас и летището

admin

Първа инвестиционна банка си търси нов инвеститор

ivan

Напишете коментар