Invest Build Media
Имоти и строителство

Ще строят нова сграда за Европейския парламент в Брюксел

Основната сграда на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел е само на 24 години, но институцията вече обмисля варианти да я смени, пише европейското издание Politico. Цената на тези планове е около половин милиард евро.

Проектът обаче трудно може да бъде обяснен на европейските данъкоплатци и ще налее вода в мелницата на евроскептиците, които и без това критикуват ЕП за двете седалища, в които се провеждат заседанията – Страсбург и Брюксел, допълва още изданието.

Сегашната основна сграда в Брюксел, където се намира пленарната зала и офисите на лидерите на партии, както и ръководителите на парламента, беше построена през 1993 година за сумата от 42 млрд. белгийски франка (около 1 млрд. евро). Според администрацията обаче тя се нуждае от реконструкции, не просто от ремонт, за да може да отговоря на изискванията за работа на европейските депутати.

Експлоатационният живот на тази сграда е към своя край, пише в документ, до който Politico има достъп.

Изданието припомня инцидента от 2012 година, когато се срути част от таван на пленарната зала в Брюксел. За щастие, това се случи през август, когато институцията беше във ваканция.

Според администрацията сградата и днес не отговаря на стандартите за сигурност. Изчисленията сочат, че изграждането на нова ще струва около 430 млн. евро.

Вижте още

Милениалите ще движат пазара на недвижими имоти

leni

Интересни идеи за раздвижени стени в спалнята

viktoria

За първи път правят Варна ЕКСПО през октомври

admin

Напишете коментар