Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Стартират процедурата за концесия на Летище София през септември

Надявам се процедурата за концесионирането на Летище София да стартира през септември, Това обяви пред журналисти днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той участва в Дванадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017“ в столицата.

Московски информира, че вчера са се състояли разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект, каза министърът. Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи – финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура, посочи той.

Министър Московски каза, че ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера. Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ, припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера.

От днес роумингът отпада и на практика ще ползваме националния си тарифен план, където и да сме, ако не сме в отворена опция, коментира още в отговор на въпрос Ивайло Московски. Към регламента са се присъединили Норвегия и Исландия, посочи той. Московски подчерта, че процесът по отпадане на роуминга е бил изключително сложен и за него трябва да се отдаде дължимото на Европейската комисия. Операторите нямаха голям интерес от това, но в крайна сметка надделя интересът на европейските граждани и в частност този на българските, коментира министърът.

Вижте още

Екоминистърът спира доклада по ОВОС за спорна скална кариера в с. Ъглен

ivan

Еврокомисията разреши на Петр Келнер да придобие Теленор България

ivan

Шестима холивудски милиардери – как станаха такива?

leni

Напишете коментар