Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Проучване: Почти всички българи си прибират касовите бележки след плащане

94% от потребителите в България вземат касови бележки при всяко плащане. Това е най-висок дял в сравнение с девет страни от Централна и Източна Европа. Средният показател за региона е 86%, като в Чехия е най-нисък – 71%. Това показва най-новото проучване на Mastercard за информираността и отношението на обществото към сивата икономика, проведено в десет държави, съобщиха от международния картов оператор.

Изследването, направено от IPSOS в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Румъния, показва, че 80% от потребителите са склонни по-често да извършват плащанията си електронно, след като разберат, че промяната в тяхното собствено поведение при пазаруване може да помогне в борбата със сивата икономика. Това се отнася за 60% от словенците и за 85% от румънците, при 76% средно за Източна Европа.

Близо 80% от източноевропейските потребители, участвали в проучване на Mastercard, се отнасят негативно към сивата икономика и биха насърчили правителствата си да се борят срещу нея. Мнозинството (69%) разбира, че сивата икономика води до намаляване на средствата, предназначени за обществени услуги като образование, здравеопазване и пътна инфраструктура.

С 1 процентен пункт са повече тези, които осъзнават, че прикриването на доходи от данъчните инспекции има негативно въздействие върху растежа на икономиката и води до нелоялна конкуренция. Над 80% от потребителите биха призовали правителствата си да предприемат действия за борба със сивата икономика (вариращи от 72% в Полша до 92% в България и 93% в Босна и Херцеговина).

Въпреки това проучването на Mastercard сочи, че много от тях не осъзнават, че собствените им навици при пазаруване могат да доведат до положителна промяна. Почти половината от запитаните (45%) вземат касови бележки само когато знаят, че може да им потрябват. Освен това, те не са запознати с това, че електронните плащания могат значително да помогнат в борбата със сивата икономика.

Така например само 37% от запитаните идентифицират разплащането с карта, вместо с пари в брой, за един от начините за борба със сивата икономика. В Унгария едва 13% са отговорили по този начин, което е едно от най-ниските нива на информираност в Източна Европа.

След като потребителите разберат, че промяната в тяхното собствено поведение при пазаруване може да помогне в борбата със сивата икономика, те са съгласни да го направят.

Според проучването на EY „Намаляване на сивата икономика чрез електронни разплащания“, поръчано от Mastercard през 2016 г., пасивното поведение е причина за най-голям дял от сивата икономика в района на Източна Европа.

Потребителите остават „пасивни“ в усещането, че не получават никакви преимущества, а често дори не са запознати с това, че търговецът не отчита продажбите пред данъчните служби.

Новото изследване разкрива още, че високото ниво на информираност относно сивата икономика води до по-големи очаквания от правителствата да се борят срещу нея.

В тези държави (Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Хърватия), запитаните смятат, че потребителите трябва да участват в борбата със сивата икономика, като ограничат възможностите на бизнеса да прикрива доходите си.

Вижте още

Живодар Терзиев стана шеф на петролната и газова асоциация

ivan

Над 2600 спирки в столицата ще бъдат ремонтирани от концесионер

ivan

Кметът Фандъкова показа първия от новите влакове за третата линия на метрото

ivan

Напишете коментар