Invest Build Media
Туризъм и Екология

Валери Симеонов се закани и на алкохолния туризъм по Черноморието

Летуващите в Слънчев бряг през последните 12 г. са нараснали като бройка с 80%, а приходите остават същите, което ясно показва, че опошляването на курорта влияе върху постъпленията. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по бТВ вицепремиерът Валери Симеонов.

В „Туитър” той заплаши дискотеките по морето с култовата реплика от филма „Вчера”: „Ще видите кон боб яде ли” заради нарушаването на нощната тишина. „Слънчев бряг е национален курорт и в този национален курорт трябва да има възможност след 24:00 ч. човек да се възстанови”, подчерта днес съпредседателят на „Обединени патриоти”.

По думите му много от хората, живеещи близо до популярния с алкохолните си турове курорт, не стъпват в него, защото „той е нещо отвратително за един умерен, улегнал човек”.

Симеонов описа и т.нар. „бар кроул” (bar crawl), практикуван масово от чужденци: „Силно опиянени младежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека със съдействието на „Слънчев бряг” АД, които за сто човека вземат 50 лв., за 200 – 75. Това е съсипване на реда в курорта за без пари, коленичене пред всички желания. Може скоро да се открият будоари по улиците за сексуални услуги”.

Според вицепремиера от този тип туризъм страдат както туроператорите, които искат да предложат нормална почивка на летуващите, така и заведенията, които са инвестирали в обслужване, интериор и асортимент, който не се изчерпва с „чист спирт от близките карнобатски и пещерски фабрики и някакви есенции”.

Валери Симеонов призна, че за един сезон няма как Слънчев бряг да се превърне в тризвезден курорт, но подчерта, че вече се вземат конкретни мерки за нормализиране на ситуацията. С помощта на държавното акционерно дружество и местната дирекция на полицията, договорите за алкохолни турове ще бъдат прекратени заради наличието на нарушения на обществения ред.

Същевременно, в заведенията ще влизат комплексни групи за проверка, като няма да се мерят само нивата на шум: „Пожарникарите ще проверяват схемите за евакуация, пожарогасителите, температурите в хладилниците ще мерят от Агенцията по храните, ще се проверяват договорите на работниците. Има 1000 начина да затвориш едно заведение… целта е да се осигури нормална почивка на хората”.

Вече е започнал демонтажът на опасен атракцион, който изстрелва с ластици хора на десетки метри над земята, а не е сертифициран по никакъв начин. Съоръжението се оказало собственост на концесионера на северния плаж.

 

Снимка: бТВ

Вижте още

Над 700 деца и младежи мерят сили в танцов фестивал във Варна

ivan

Вбесена пътничка се разходи чисто гола на летище

leni

Туристически инспекторат ще се грижи за правата на потребителите

ivan

Напишете коментар