Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Парите от концесията на летище София ще покрият заема от 224 млн. лв. за БДЖ

Концесията на летище „София“ ще стартира най-вероятно до края на септември и парите от нея ще бъдат ползвани за покриване на заема от 224 млн. лв. за оздравяване на Българския държавни железници (БДЖ). Това каза по време на брифинг днес Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ, цитиран от Фокус. Той говори във връзка с европейската нотификация, която разрешава отпускане на държавна помощ за дружеството.

Владимиров заяви, че в момента се дискутира с Министерство на финансите дали помощта от 224 млн. лв. ще бъде под формата на безлихвен заем. „Дори и да бъде безлихвен заем, той ще бъде временен безлихвен заем, тъй като знаете концесията на летището ще стартира най-вероятно до края на септември месец и парите, които влязат от концесията на летището, ще бъдат ползвани за покриване на този така наречен безлихвен заем, ако се върви по тази схема. Така че тези 224 млн. лв. ще бъдат дадени безвъзмездно от държавата. Такава е нотификацията – за безвъзмездна помощ за завършване на реформите в БДЖ. По думите му тези пари са необходимата помощ, за да може дружеството с останалите средства, с които разполага, постепенно да погаси останалите задължения.

„Останалите задължения, които са проблемни, са около 98 млн. лв. Това са главно задължения от НКЖИ и един малък заем от 20 млн.лв.“, коментира Владимиров. Той поясни, че те ще бъдат погасявани с капиталовия трансфер за следващата година, а друга част – с продажба на неоперативни активи. „По този начин ще се погасят задълженията към НКЖИ. Останалите средства ще останат да седят в баланса на дружеството. Както знаете по цял свят, всяка една фирма има определен размер на задължения. Въпросът е тези задължения да бъдат управлявани“, допълни Владимиров. Според него, ако задълженията са на стойност 100-150 млн. лв., могат да бъдат управлявани в БДЖ. „Още повече, че тяхната структура е такава, която не предполага сериозен проблем“, заяви Владимиров.

За последните 7 години са погасени повече от 50% от задълженията на БДЖ, обясни още Владимир Владимиров. „За последните 7 години бяха положени много усилия, за да стигнем там, където се намираме в момента“, коментира той. По думите му през 2010 г. се е говорило за фалита на БДЖ, а към днешна дата дружеството е далеч от такова нещо. От 850 млн. задължения, днес са 412 млн.“, каза той. Владимиров поясни, че тогава дружеството е имало загуби към 70 млн., които днес са чувствително намалени.

„Оптимизирани са всички дейности в дружествата, преструктурирана е цялата компания, извършени са огромно количество реформи. Повече от 300 мерки, са натрупани през всичките тези години, за да можем да достигнем до тази повратна точка, в която ЕК дава положителното си становище за това, което се е случило в БДЖ. Казва ни, че можем да получим пари от държавата като финална права за завършване на реформите, които протичат вече 7 години в дружеството“, каза Владимиров. По думите му в момента, в който се погасят задълженията на БДЖ, загубите в дружеството ще намалеят още повече. „След погасяване на задълженията капиталовата структура на предприятията ще стане нормална капиталова структура, защото към днешна дата имаме една недобра капиталова структура с 85% дълг и 15% собствен капитал“, поясни той и допълни, че нещата ще се променят в обратна посока.

Подготвят се 21 проекта, касаещи развитието на БДЖ. „Това не е краят на пътя, това е финалната права по отношение на спасяването на БДЖ. Сега ще влезем с преговори с облигационерите. Ще погасим задължението към бюджета, което също ни трупа много лихви. Догодина ще погасим малките задължения, които са останали“, каза Владимиров.

По думите му след изчистването на проблема с дълга, започва бягането по пистата за развитието на БДЖ. „Развитието на БДЖ трябва да дойде с повече инвестиции в дружеството от една страна. От друга страна – двете дружества да ползват ресурса, който генерират за собственото си развитие“, коментира Владимиров. Той обясни, че първият от тези 21 проекта е за погасяване на задълженията, а след това и закупуване на нови мотрисни влакове. По думите му сред първите проекти е и оформяне на дружество за ремонт.

„Така или иначе пътят пред нас е предначертан. В 2010 г. направихме първия план за преструктуриране,2015 г. направихме още по-подробен план за преструктуриране. Сега на финалната права влизаме с тези 21 проекта, с които до края на мандата на това правителство, се надяваме железницата да изглежда по доста по-различен начин и да почне да гони европейските стандарти“, заяви Владимиров.

Снимка: Нова телевизия

Вижте още

Независимата енергийна борса започва търговия „в рамките на деня“ в началото на март

ivan

Тройно намалели руските купувачи на имоти в България след края на 2014 г.

admin

КНСБ поиска допълнителни 991 милиона лева за заплати в бюджет 2019

ivan

Напишете коментар