Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Търсенето на офис площи у нас е по-малко от предлагането

След силния спад в началото на годината, свободните площи отчитат лек ръст като дял от общия инвентар, до 9,4% към края на юни 2017 г., според изследване на пазара на офис площи на MBL|CBRE, цитирано от economic.bg.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към декември са 168 000 кв.м, което е ръст от 10 000 кв.м спрямо първото тримесечие. С основен принос за това са все още незаетите площи в Милениум център, който беше въведен в експлоатация в края на юни. Търсенето се запазва на нива близки до тези от 2016 г., като нетно усвоените площи за второто тримесечие възлизат на 15 500 кв.м. Най-предпочитани продължават да бъдат зоните на булевард Цариградско шосе и Лозенец/Хладилника, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва.

Като тенденция през последните месеци можем да отчетем, че предлагането нараства с темпове изпреварващи търсенето – малко над 315 000 кв.м. са в строеж в момента, от които близо 260 000 кв.м. са планирани да бъдат завършени до края на 2018 г. В допълнение се планират още минимум 300 000 кв.м., което очакваме да доведе до постепенно балансиране и насищане на пазара, съответно да се отрази върху наемните нива.

Поради значително увеличилия се обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради, би могло да се очаква, че средните наемни нива ще останат на същите нива или слабо ще се понижат. Средните наеми при клас А в момента са между € 12 – € 14 на кв.м. При клас Б нивата остават сравнително стабилни и с някои изключения варират между  € 6,5 – € 9,5 на кв.м, в зависимост от локацията и характеристиките на сградата.

Високото търсене на качествени офиси и подобрените нагласи сред инвеститорите в бизнес имоти, особено след сделките с търговски центрове, спомогна за високия интерес към сектора. За качествените офис сгради с характеристики на инвестиционни активи очакваното ниво на доходност е около 8%.

Снимка: в. Капитал

Вижте още

Министър Павлова: Ремонтът на НДК е напреднал, но има забавяне в част от дейностите

ivan

Предприемачите в България не са доволни от уменията на младите висшисти

ivan

Горна Малина създава технологичен парк

admin

Напишете коментар