Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ако отивате на екскурзия в екзотична страна, ваксинирайте се

Туристическите пътувания на българи до екзотични дестинации нарастват с годините. По данни на Националния статистически институт за пътувалите с туристическа цел в графата „Останал свят“ (извън Европа, САЩ, Канада и Израел) сочат увеличение с 60% през 2016 г. спрямо предходната, пише в репортаж на „Дневник“.

Този тип екскурзии обаче са съпроводени в голямата си част от една подробност, която всеки заминаващ трябва да планира навреме – ваксинацията. За различните континенти има различни изисквания и опасности, за които пътуващите трябва да се подготвят няколко седмици по-рано, за да могат след това без притеснение да се насладят на приключението си.

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) поддържа списък с указанията и ваксините, необходими на заминаващите според мястото, на което отиват. В кабинетите на центъра се поставят тези ваксини срещу заплащане, както и в Регионалните здравни инспекции в страната, към които може да се обърнете свободно или първо да се консултирате с личния си лекар.

Най-много рискове и препоръки има за по-слабо развитите страни в Централна и Южна Америка, Африка и Азия, където общото ниво на хигиена и санитарно-битови условия не са добри. За част от тях е задължителна ваксината срещу жълта треска, за друга част – само препоръчителна, но пак е по-разумно да се направи, отколкото да не се. Според международните здравни правила, в някои държави няма да бъдете допуснати, ако нямате поставена ваксина срещу жълта треска, изтъкват от НЦЗПБ.

Националният център препоръчва имунизациите да бъдат направени 6 до 8 седмици преди пътуването, или най-малко 4 седмици по-рано, за да бъде съобразено поставянето на ваксините с тяхната съвместимост и за да се изгради постваксинален имунитет, включително и при тези, които изискват приложение на повече от една доза за завършване на имунизационната схема. За повечето ваксини е достатъчен и един месец за пълното им поставяне.

Ако са необходими повече от една ваксини, специалистите в центъра съставят индивидуален имунизационен план на пътуващите, като спазват няколко имунологични изисквания. Така например се допуска удължаване на интервала между приемите на една ваксина, но не и скъсяване на минималния период, посочен от производителя на ваксината. Или с други думи, ако не е планирано навреме ваксинирането, може и да не бъде завършено, докато стане време за пътуването.

Инактивираните ваксини (такива, които не съдържат живи вирусни тела) са съвместими с други инактивирани или живи ваксини и могат да се прилагат едновременно, но на различни инжекционни места или в произволен интервал, без това да се отрази отрицателно върху имунния отговор. Когато обаче се поставят две живи ваксини, в повечето случаи се допуска едновременното им приложение на различни инжекционни места, но ако не са приложени в един ден, трябва да се спази интервал от най малко четири седмици между тях.

Разпоредбите, свързани с имунизациите в различните страни, често се променят, така че преди да предприемете пътуването, се осведомете за епидемичната обстановка и необходимите ваксини за съответните страни, съветват от Центъра по заразни болести. Например в момента в Африка има епидемия от холера.

Предупрежденията за този сезон на Столичната регионална здравна инспекция за заразни болести без специфична имунопрофилактика са за:

– Холера – в Йемен, Сомалия, Етиопия,Танзания, Занзибар, ДР Конго, Южен Судан, Хаити, Домениканска република, Нигерия, Либерия, Камерун, Гана, Сиера Леоне, Мозамбик, Малави, Зимбабве, Замбияи Индия.

– Ебола – в Конго.

– Легионерска болест – Дубай (ОАЕ).

За профилактика на заболяванията без специфична имунопрофилактика се препоръчва спазване на добра лична хигиена, хранителен и питеен режим, както и да се избягват посещения на масовисъбития със струпване на много хора.

Заразни болести, срещу които има ефективни ваксини:

– Морбили – в Румъния, Италия, Германия, Украйна, Белгия, Франция, Австрия, Унгария, Швейцария, Испания, Швеция, Португалия, Словакия и Исландия.

– Хепатит А – в Испания, Португалия, Италия, Франция, Обединеното Кралство, Нидерландия, Дания.

– Жълта треска – Бразилия, Демократична република Конго, Ангола, Перу, Колумбия, Боливия, Еквадор, Суринам, Уганда, Сао Томе и Принсипи, Кения и Етиопия.

Ако пътуването не може да бъде отложено, се налага имунизация срещу жълта треска.

Вижте още

Лошото време изненада автобусните превозвачи след края на сезона

Още един авиопревозвач фалира

leni

НАСА и Роскосмос обмислят съвместна мисия до Венера

admin

Напишете коментар