Invest Build Media
Туризъм и Екология

Вековните букови гори в парк „Централен Балкан“ влязоха в Списъка на ЮНЕСКО

Вековните букови гори в националния парк „Централен Балкан“ са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Това съобщиха от парковата дирекция в Габрово.

Решението е било взето на 41-та сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се е състояла в полския град Краков.

България е участвала в номинацията с най-представителните букови гори в деветте паркови резервата – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, уточниха от парковата дирекция. Буковите гори, включени в обекта, заемат близо 11 хиляди хектара. Парковите гори са отговаряли на изискванията, тъй като са с високо биоразнообразие, строг законов статут, съгласно националното законодателство и с утвърден управленски механизъм, който гарантира опазването им.

Включването на България в европейския обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване, посочиха от парковата дирекция.

С обявяването на буковите гори за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Вижте още

Граждани от ЕС се интересуват от здравен туризъм в България

admin

Дестинации и забележителности, които липсват най-много на пътешествениците

leni

Хотелиери пазете се! Британски туристи мамят с фалшиви хранителни отравяния

ivan

Напишете коментар