Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Кешовите плащания първо ще бъдат ограничени до 5000 лева

ГЕРБ внесе предложение прагът за кешови плащания да бъде 5000 лева и той да влезе в сила от 1 януари 2018 г., съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По думите й вчера е изтекъл срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и те ще бъдат обсъдени утре в бюджетната комисия.

С измененията, внесени от Министерския съвет, се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащания в брой в страната да бъде поетапно намален от 10 000 лв. до 1000 лв. за срок от две години, като мярка за ограничаване на сивата икономика.

Менда Стоянова обясни, че са имали много срещи с предприемачи и с граждани и са поискали и анализ. В крайна сметка решихме, че 5000 лева е прагът, на който може да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот, посочи тя.

Според нея трябва да продължат стъпките за ограничаване на сивата икономика, защото резултатите са налице. Ограничението за кешовите плащания беше първо 15 000 лева, след това се намали на 10 000, мисля, че едно плавно намаляване до 5000 лева е правилната стъпка, коментира Менда Стоянова.

Промените в данъчно-осигурителния процесуален кодекс в тази посока щели да бъдат разгледани на заседанието на бюджетната комисия утре. „Всички знаем, че сивата икономика, освен всичко останало като ущърб на бюджета, разваля и средата за правене на бизнес. Когато правим стъпки за изсветляване на икономиката, все пак трябва да намерим баланса между това да стимулираме икономически активните субекти, и рестрикциите, които се предприемат с цел намаляване на сивата икономика, борбата с контрабандата и увеличаване на приходите в бюджета“, каза още Менда Стоянова.

През 2015 г. при втория кабинет „Борисов“ финансовият министър Владислав Горанов предлагаше ограничение за плащане в брой до 5 хил. лв. вместо тогавашните 15 хил. лв., но Народното събрание гласува 10 хил. лв., колкото е и в момента.

През юни се появи нов законопроект, който предлага от 1 август ограничението да е 5 хил. лв., от началото на 2018 г. – 3 хил. лв., а година по-късно – 1000 лв.

Вижте още

В София пристигна първият от новите влакове за метрото

ivan

Инвестиционен фонд от ЮАР придобива The Mall в София

admin

КЕВР обяви 0,6% по-ниска цена на природния газ

ivan

Напишете коментар