Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Лидери от ЕС се разбраха да инвестират над 500 милиона евро в Западните Балкани

Лидерите на шест балкански държави и техни колеги от ЕС се споразумяха вчера на срещата си на върха в Триест за седем нови проекта за свързаност с инвестиции, възлизащи на общо над 500 милиона евро. Това се казва в заключителния документ, публикуван от домакина на срещата Италия, предаде ДПА.

Тази сума включва 194 милиона евро грантове от ЕС и кредити от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според заключителното комюнике е обещан и още един грант на стойност 11,4 милиона евро за енергийни и транспортни проекти в региона, а балканските страни са призовани да ускорят усилията за създаване на обща икономическа и търговска зона.

На дневен ред са и повече младежки обменни програми с надеждата, че ще помогнат за заличаване на част от лошите спомени за войните, опустошили Балканите през последните 20 години.

Срещата на високо равнище за Западните Балкани (т.нар. Берлински процес) в Триест бе с участието на представители на шест балкански страни – Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания.

Участието на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон бе напомняне за страните от региона, че надеждата за членство в ЕС е още жива. Балканските страни обаче са разтревожени, че форумът в италианския град цели да ги укроти, а не да им окаже помощ за еврочленство, отбеляза ДПА.

Вижте още

Златни пясъци и Приморско ще имат нови пречиствателни станции

admin

Първата солна стая в детска градина стъпва в Разград

Цената на парното и топлата вода ще се влияе от нова наредба

ivan

Напишете коментар