Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Стартира нов конкурс за паметник на бившия кмет на София инж. Иван Иванов

Столична община обяви за пореден път конкурс за проект за паметник на инж. Иван Иванов, бивш кмет на София, показа справка на Economic.bg в регистъра за обществени поръчки. Целта на конкурса е да се съберат идейни решения, които да послужат за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител.

Общината планира паметникът да бъде издигнат пред метростанцията до стадион „Васил Левски“, на бул. „Драган Цанков” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Избраното място за паметника е свързано с това, че на 23 април 1933 г. там бликва първата вода от Рилския водопровод и изпълва специално построения басейн до стадион „Юнак”. Това поставя началото на модерното и работещо и до днес водоснабдяване на столицата, благодарение на инж. Иванов.

Първият конкурс беше обявен през юни 2015 г. и спрян през октомври същата година. Вторият опит беше през септември миналата година, а третият – през април т.г.

Наградният фонд за конкурсните проекти не се различава от последната обява – 4500 лв., както следва: първо място – 2000 лв., второ място – 1500 лв., трето място – 1000 лв. Прогнозната стойност за изграждане и монтаж на паметника е 41 666.66 лева без ДДС.

Инж. Иван Иванов е най-дълго управлявалият кмет на София, допринесъл за създаването на първия градоустройствен план на столицата, издържан в духа на модерните европейски архитектурни тенденции.

Най-големият успех на инж. Иванов е построяването на водопровода „Рила-София“, който се строи 8 години и е открит на 23 април 1933 г. Популярността на бившия градоначалник нараства дотам, че само година по-късно, през 1934г. , той става кмет на столицата, след указ на цар Борис III.

Вижте още

Бивша топлоцентрала в София ще става център за изкуство

ivan

Показват макет на храма Св. София, изплетен от 3 млн. житни класа

admin

Знакова сграда в Пловдив ще придобие нов облик с ремонт за 450 000 лв.

Моника Коцева

Напишете коментар