Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Най-високата наблюдателна кула в света откриха в британски курорт

Вълнението попречи на кораба с фойерверките да пристигне навреме за тържествата в четвъртък вечер, но това не отмени откриването на i360 – най-високата наблюдателна кула в света.

Тя се намира на брега на прочутия британски курорт Брайтън и представлява пилон, извисяващ се на 161 метра, по който се изкачва и спуска панорамна площадка във формата на голяма стъклена капсула.

Създателите са от екипа, проектирал придобилото вече световна известно колело London eye със стъклени капсули в центъра на Лондон, от което се открива незабравима гледка към британската столица.

Този път те са проектирали тежаща 30 тона площадка с диаметър 18 метра, състояща се от 24 сегмента и ръчно изработено италианско стъкло. Пилонът е от 17 стоманени тръби, изработени в Ротердам.

Когато се издигне на максимална височина от 137 метра и времето е ясно, погледът може да стигне до обекти, намиращи се на почти 40 км. „Пътуването“ отнема 20 минути, а след 18 часа, когато капсулата става бар – половин час.

Атракцията с цени от малко под 14 паунда за възрастен, е построена срещу изгорелите останки на стария Западен кей.

Проектът предизвиква смесени чувства. Според едни това е „инфантилно“ и прилича на „нещо, което като кошмар стърчи от земята в някакъв филм на ужасите“.

Компанията, стояща зад инициативата, отвръща, че това всъщност е „вертикален кей, издигащ се в небето“, който демонстрирал как градът отново приютява архитектура от световна класа.

brighton-tower-01 brighton-tower-02 brighton-tower-03 brighton-tower-04

Вижте още

Подновяват пътната маркировка в столицата

А. Стойковa

Главният архитект на София: Времето на градовете-спални отмина

ivan

Имате вкъщи слънчева стая – ето как може да я обзаведете

Напишете коментар