Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ресторантьор наложил такса-стол на туристи в Созопол

Начислена такса „Празен стол” в ресторант взриви социалните мрежи и предизвика лавина от реакции, съобщава Нова телевизия. Заведение в Созопол поискало от туристи пари за незаети места. На разпространена в интернет касова бележка се вижда как за четири резервирани, но незаети стола, ресторантът е начислил по 20 лева, или общо 80 лева.

Жената, която изпрати сигнала, не пожела да застане пред камерата на Нова телевизия, тъй като не търси публичност, а се бори за правата си. Тя разказа, че е уведомила хостесата още с влизането в ресторанта, че няма да са 10 души, а шест.

„Подобна такса е лоша ресторантьорска практика, която ние не прилагаме. Този случай е единичен и е породен заради агресивно поведение. Това, че жената не желае да се включи в пряк ефир е показателно. Не е вярно, че сме били уведомени, че ще са по-малко”, заяви собственикът на ресторанта Тони Матеев.

Клиентите твърдят, че са срещнали лошо отношение от страна на сервитьорите, а от ресторанта заявиха, че те са се държали арогантно и са смущавали останалите гости в заведението. Тони Матеев заяви все пак, че това действие и било грешка и реакцията им не е била правилна.

„Недопустимо е да има такса „Празен стол”. Още снощи по изрично разпореждане на премиера направихме пълна проверка на заведението. За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява подобна такса. Това са рискове, които трябва да се калкулират”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни към всяко едно нарушение, независимо дали то се случва за първи път”, допълни тя.

„Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Извършихме проверка, ще има административна санкция за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и тя се представя в касов бон”, коментира от своя страна Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Кадър: Нова телевизия

Вижте още

Спад от 70% на посетителите в Лувъра през 2020 г.

Обявиха Стара Загора за най-добрия град за живеене в България през 2016 г.

ivan

Първи римски фестивал откриват край Велико Търново

admin

Напишете коментар