Invest Build Media
Имоти и строителство

Добра защита от мълнии в България имат само новите сгради

В България има добра нормативна уредба за защитата от мълнии и в това отношение страната ни е на едно от първите места в Европа, но тя засяга новите сгради. Старите са отговорност на собствениците си. Така коментира по БНР последните инциденти, причинени от мълнии, инж. Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Експертът по мълниезащита обясни, че когато сградите са били построени, са имали гръмоотводи, но при първия ремонт на покрива те обикновено са премахвани.

“Всяка нова сграда трябва да има гръмоотвод и той да е съпроводен с необходимата документация. С екипа ми много искахме да има контролен орган, но тогавашното ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказа”, припомни Иванов.

Той разказа, че преди около шест години е правил обследване на съоръженията в общинските сгради в София. “Сблъскахме се с куриозна безотговорност – поне една четвърт от гръмоотводите бяха ремонтирани и възстановени, но съоръженията бяха амортизирани и на практика не действаха, даде пример за неприемливата ситуация с мълниезащитата на столичните общински сгради експертът. – На около 100-120 обекта успяхме да направим проекти и да предложим на общинската управа да ги ремонтира.”

Христомир Иванов обясни, че ремонтът на покрива на дадена сграда се прави след възлагане на обществена поръчка. “Когато стане въпрос за пари, всеки иска да спести и не се обръща внимание на гръмоотводните инсталации.

Фирмите, които правят целия ремонт, не са специалисти. Гръмоотводът не е просто поръчка на покрива, а съоръжение, което трябва да бъде добре проектирано”, отбеляза експертът.

Инж. Иванов е категоричен, че стойността на мълниезащитата “едва ли би надвишила две хиляди лева за един блок”.

Той предупреди, че „ако сте в малка къща и до вас има висок блок, не можете да разчитате на защита от блока”.

В съществуващата уредба е предвидена и т.н. временна мълниезащита,  каза още експертът, който даде и препоръки за защита от мълнии.

“По възможност трябва да се приберем на закрито, да не стоим под високи дървета или във вода”, препоръча той и обяви, че през последните години гръмотевичната активност се е увеличила от три до шест пъти.

Вижте още

Главният архитект на София съди културното министерство заради хотел Маринела

admin

Все повече строящи се жилища се купуват в София

ivan

Възможна революция в таксите за имоти: Каква промяна се подготвя?

Напишете коментар