Invest Build Media
Имоти и строителство

Шеф от АПИ: Проектът за „Струма“ през Кресненското дефиле е най-изгоден

Най-технически изгоден и икономичен е вариантът магистрала „Струма“ от София за Гърция да преминава през Кресненското дефиле, а в обратната посока през съществуващия път, заяви инж. Светослав Глосов, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Глосов уточни, че проектът се оценява на около 1 млрд. лв. „Той предвижда 6 пътни връзки между двете трасета. Също така интелигентно управление на движението“, коментира и поясни, че самият проект предвижда обходен път на Кресна и изважда пътя извън самия град. По думите му хората, които живеят в района на Кресненското дефиле имат различни мнения по въпроса за това откъде трябва да минава магистралата. Според него този проект получава подкрепата на част от живеещите там, защото движението през Кресна даже и в едната посока ще запази бизнеса на хората.

Докладът за оценка на въздействие на околната среда третира общо пет варианта за преминаване през Кресненското дефиле, поясни Глосов. „Два от тях са при самото Кресненско дефиле, които автоматично получават и най-ниска оценка, тъй като те не избягват от самото дефиле“, каза той. По думите му друг вариант е дългият тунел, който върви успоредно на реката, на дефилето. Според него това е най-скъпият вариант, който според АПИ и според редица учени и специалисти е най-малко екологичен.

„Първо като цена той ще струва над 3 млрд. лв., като екология, говорим за няколко десетки милиона кубика скална маса, която трябва да се извади от тунелите, да се депонира някъде. Тази скална маса е с доказано висок процент на радиоактивност. Това не е екологичният ефект, отделно един такъв тунел би повлиял лошо на екологията“, коментира Глосов. По думите му освен това неговото строителство ще обхване доста дълъг период, който е далеч над сроковете в проекта.

Глосов посочи, че друг вариант предвижда изкачването на двете платна на магистралата източно, но този вариант също е много скъп. „Неговата оценка като стойност ще бъде около 1,8 млрд., но той попада и в зона на „Натура“. Също като времетраене ще продължи дълго“, допълни инж. Глосов.

kresnensko-defile-nov-pyt-karta-bnt

Кадри: БНТ

Вижте още

Бойко Борисов: Цените за строителство и саниране станаха много ниски

ivan

Строят незаконно в двора на бившия ресторант „Крим“ в София

ivan

1,5 млн. лв. за строеж на нова зала за художествена гимнастика отпусна кабинетът

ivan

Напишете коментар