Invest Build Media
Туризъм

Наредбата за шума в Несебър отива на съд

Окръжната прокуратура в Бургас внесе в Административен съд-Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1 от „Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда , за безопасност на движението на територията на община Несебър“. Съобщението на пресцентъра на прокуратурата е цитирано в „Дневник“.

Справка на вестника в сайта на общинския съвет на Несебър показва, че текстът е приет през 2012 г. В територията на общината попада най-големият български курорт – Слънчев бряг, където миналата седмица под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов се проведоха акции срещу шума в нощните часове. Бяха затворени заведения, а озвучителната техника беше иззета.

Атакуваната разпоредба гласи следното: „Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

– от месец октомври до месец април включително – след 22.00 часа до 07.00 часа;

– от месец май до месец септември включително – след 24.00 часа до 07.00 часа.“

Прокуратурата е установила, че тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00.“ Именно тези часове са посочени в по-ранен текст на общинската наредба, действал между 2006 и 2012 година.

Заради противоречието със закона Бургаската окръжна прокуратура е поискала от Административния съд в града да отмени тази разпоредба като незаконосъобразна.

Вчера Върховната административна прокуратура съобщи, че преглед на нормативните актове, издавани от местните власти, е установил същото противоречие и в наредби на общините Шабла, Каварна, Варна. Очаква се подобни действия да предприеме и Варненската прокуратура.

Вижте още

Какво да гледаме, когато гледаме на кафе?

admin

Ангелкова: България да стане устойчива туристически дестинация в Югоизточна Европа

ivan

Българският туристически портал – обновен за 70 хил. лв.

leni

Напишете коментар