Invest Build Media
Туризъм и Екология

КЗП ще санкционира такса „желание на клиента“ с 500 до 3000 лева

Ако се установи, че действително е начислена такса „желание на клиента“ това само по себе си е нарушение, защото и самият търговец признава, че клиентът не е уведомен, че такова нещо ще му бъде начислено допълнително, заяви в интервю за БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Повод бе информацията за поискана такса „желание на клиента“ в заведение в Кранево, община Балчик.

„В момента извършваме проверка на конкретния случай. Изискали сме от търговеца да ни представи извадка от фискалната памет, да се убедим, че действително е начислена тази такса“, посочи той и допълни, че за това нарушение по Закона за туризма санкцията е от 500 до 3000 лева. „Житейската логика навежда на това, че за нормално желание даден продукт да бъде обработен по малко по-специален начин не се налага да се правят допълнителни разходи“, коментира Димитър Маргаритов.

Според него в рамките на нормалния комплимент на заведението би могло това да бъде направено без никакъв проблем. „Извършихме проверка в този обект на принципа „таен клиент“. Нашите колеги са поискали да бъдат обработен по по-специален начин някои от поръчаните от тях ястия, но такава такса не им е била начислена“, каза още председателят на КЗП.

Най-често подаваните сигнали са за несъвпадане между обещаното и това, което на практика се предлага. Също така и за различен тип нарушения на плажа и в търговските центрове, съобщи още Димитър Маргаритов за сигналите на гражданите за нарушения по Черноморието.

„Това са най-често постъпващите сигнали в нашите виртуални приемни. През тази година ги разкрихме за първи път и мисля, че проработиха доста добре. Получили сме над 100 сигнала“, посочи той. „Проблемите понякога са свързани с немарливост от страна на търговците, с това, че търговецът се опитва да представи своя обект като много атрактивен в интернет или по друг начин. С това, че се предлагат СПА центрове или други услуги, а когато отидете на място се установява, че това далеч не е истина“, обясни Димитър Маргаритов. Според него най-важното е да приемаме факта, че при такова голямо предлагане е нормално да има нарушения понякога.

„Със систематична контролна дейност съответните нарушители да си понасят наказанията и да е ясно, че правилата трябва да се спазват“, заяви председателят на КЗП. „В момента по Черноморието има стотици хиляди туристи и десетки хиляди заведения. Хубаво е, че всеки конкретен случай на нарушение добива гласност, защото търговците се респектират от това, че хората търсят правата си и обръщат внимание на такива неща“, коментира той.

По думите му въпреки интереса, който темата туризъм предизвиква напоследък във всички среди, може да се каже, че в последните години се наблюдава повишаване на културата на търговците, които предлагат туристически продукти и респективно изискванията на потребителите. „Това е добра тенденция, но за да продължи да се развива трябва много внимателно и въздържано да изследваме процесите и да ги контролираме“, каза още Димитър Маргаритов.

Вижте още

Собственици на клубове в Слънчев бряг заплакаха срещу премиера Симеонов

ivan

Амфитеатърът в Созопол се превърна в сцена на моден конкурс

admin

Приложението I love Bulgaria дава възможност да се обучават младите хора

admin

Напишете коментар