Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Емил Караниколов: Целта ни е максимална защита на държавния интерес в ЕмКо

Съветът на директорите на „Кинтекс“ е преразгледал търговския риск във взаимоотношенията си с „Емко“ заради отнетия лиценз и е сключил договор с „ВМЗ – Сопот“, това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на пресконференция. Министър Караниколов посочи, че съветът на директорите на „Кинтекс“ е преразгледал търговския риск на взаимоотношенията с „Емко“ предвид отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти и би нарушило интереса на „Кинтекс“.

„Неустойките, които „Кинтекс“ ще плати, са много по-големи от неустойките, които след това могат да бъдат претендирани към страната производител, която в случая е „Емко“, бе категоричен той. По думите му към момента не са изтекли сроковете за доставка на това оръжие, а за да го обезпечи, „Кинтекс“ незабавно е сключило договори с „ВМЗ“. „Кинтекс“ е защитил интереса на държавата, обезпечил е договорите, допълни той.

Министър Караниколов посочи още, че никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. „Аз считам, че „ВМЗ Сопот“ ще се справят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове“, каза още министърът. Караниколов заяви още, че „ВМЗ“ ще вземе пари като производител, „Кинтекс“ като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти и няма да бъда ощетена. Министърът на икономиката поясни, че не се  говори за премахването на държавния посредник, а за премахването на посредниците, които стоят на входа и на изхода на държавните дружества – а именно тези, които продават материали за изработката на тези боеприпаси.

По повод на отнетия лиценз на военния завод „Емко“ икономическият министър разясни, че преди около две седмици от завода са изпратили писмо с приложени три констативни протокола от служба „КОС“. В два от тях било констатирано, че са отстрани нередностите, но в третия все още имало предписания за отстраняване на нередностите в срок до месец. Караниколов добави, че имало констатирани нередности и от Пожарна безопасност, а от там нямало информация дали тези нередности са отстранени.

„Когато бъдат отстранени нередностите във военния завод „Емко“, лицензът на завода ще бъде подновен веднага“, заяви Емил Караниколов. Министърът добави, че в понеделник Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа като извънредна точка този въпрос. „Това не е мое решение, това е решение и на съпредседателя г-н Каракачанов, тъй като има твърдение, че сме правили тези съвети в негово отсъствие. Министър Каракачанов е присъствал на тези заседания, включително и на това, на което беше спрян лицензът на „Емко“. В случаите, когато той не е присъствал, е изпращал негови представители“, каза икономическият министър.

Вижте още

София инвестирала над милион в храмове и манастири за 7 години

ivan

Борисов представи потенциала на България за инвестиции пред американски компании

ivan

Завладейте възможностите: Публични търгове с бивши отнети имоти

А. Стойковa

Напишете коментар