Invest Build Media
Туризъм и Екология

Стартира инициатива „Сподели България“ с кулинарен и винен туризъм

Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната – те са част от цялостното преживяване на туристите, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на съвместния със земеделското ведомство проект „Сподели България”.

„България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината”, допълни Ангелкова. По думите й те включват, както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта

„12-те винено-кулинарни дестинации не са окончателни, а са база за дискусии с бранша. Информацията ще бъде публикувана на сайта на Министерство на туризма и всеки желаещ ще може да се запознае с дестинациите, да ги коментира и даде предложение в рамките на периода за обсъждане“, обясни Ангелкова.

Един от етапите на проекта „Сподели България” предвижда обсъждане на дестинациите с бранша, като предвиждаме 6 кръгли маси в страната, на които те да бъдат представени пред местния бизнес, организациите и общините, каза още Ангелкова. „Очакваме да получим подробни становища от бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения. Предвиждаме окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018 година”, обясни Ангелкова. По думите й, дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата „Аз обичам България”, която бе създадена миналата година и рекламира 100-те национални туристическа обекта.

Инициативата „Сподели България” има за цел развитие и популяризиране на т.нар. „бавен туризъм“ – неговата концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, обясни Ангелкова. По думите й у нас това е малко разпространен вид туризъм за разлика от някои европейски страни.

„Обмисляме подготовката за спа дестинациите, които предстоят да бъдат разработени”, каза още министър Николина Ангелкова.

„Винените и кулинарни дестинации са важни не само за туризма, а и за българските производители. Те ще дадат възможност уникалните родни вина и продукти да достигнат до повече потребители, включително и чужденци“. Това пък каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Ще бъдат разработени 12 винено-кулинарни дестинации и предложени за обществено обсъждане с всички заинтересовани страни – хотелиери, туроператори, производители на вино и храни, общини.

„Министерство на земеделието, храните и горите се стреми да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти“, посочи министър Порожанов. Той припомни, че страната ни е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. В европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер са вписани още „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”,  „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда”. „България има регистрирани на европейско ниво и 54 вина със защитени наименования.  Това ни подрежда на осмо място в ЕС по продукти със защитени наименования“, отбеляза министърът на земеделието.

През последните години са изградени значителен  брой винарни с места за дегустации и отсядане. Много от тях са разположени в близост до популярни туристически забележителности, съчетани със съответната туристическа инфраструктура, което позволява пакетирането им в общ туристически продукт.

„Всички ние сме обединени от целта българските продукти да се утвърдят на нашия пазар, да се подобри тяхната конкурентност и да се осигури достъп до нови пазари, на които те да заемат своето достойно място“, каза още министър Порожанов.

Вижте още

Летище София стана на 80 години

ivan

Плажове-нарушители изловени от инспектори в комплекс „Ривиера“

ivan

Гръция готова за постепенно облекчаване на мерките

Напишете коментар