Invest Build Media
Туризъм и Екология

Стартира инициатива „Сподели България“ с кулинарен и винен туризъм

Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната – те са част от цялостното преживяване на туристите, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на съвместния със земеделското ведомство проект „Сподели България”.

„България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината”, допълни Ангелкова. По думите й те включват, както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта

„12-те винено-кулинарни дестинации не са окончателни, а са база за дискусии с бранша. Информацията ще бъде публикувана на сайта на Министерство на туризма и всеки желаещ ще може да се запознае с дестинациите, да ги коментира и даде предложение в рамките на периода за обсъждане“, обясни Ангелкова.

Един от етапите на проекта „Сподели България” предвижда обсъждане на дестинациите с бранша, като предвиждаме 6 кръгли маси в страната, на които те да бъдат представени пред местния бизнес, организациите и общините, каза още Ангелкова. „Очакваме да получим подробни становища от бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения. Предвиждаме окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018 година”, обясни Ангелкова. По думите й, дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата „Аз обичам България”, която бе създадена миналата година и рекламира 100-те национални туристическа обекта.

Инициативата „Сподели България” има за цел развитие и популяризиране на т.нар. „бавен туризъм“ – неговата концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, обясни Ангелкова. По думите й у нас това е малко разпространен вид туризъм за разлика от някои европейски страни.

„Обмисляме подготовката за спа дестинациите, които предстоят да бъдат разработени”, каза още министър Николина Ангелкова.

„Винените и кулинарни дестинации са важни не само за туризма, а и за българските производители. Те ще дадат възможност уникалните родни вина и продукти да достигнат до повече потребители, включително и чужденци“. Това пък каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Ще бъдат разработени 12 винено-кулинарни дестинации и предложени за обществено обсъждане с всички заинтересовани страни – хотелиери, туроператори, производители на вино и храни, общини.

„Министерство на земеделието, храните и горите се стреми да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти“, посочи министър Порожанов. Той припомни, че страната ни е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. В европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер са вписани още „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”,  „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда”. „България има регистрирани на европейско ниво и 54 вина със защитени наименования.  Това ни подрежда на осмо място в ЕС по продукти със защитени наименования“, отбеляза министърът на земеделието.

През последните години са изградени значителен  брой винарни с места за дегустации и отсядане. Много от тях са разположени в близост до популярни туристически забележителности, съчетани със съответната туристическа инфраструктура, което позволява пакетирането им в общ туристически продукт.

„Всички ние сме обединени от целта българските продукти да се утвърдят на нашия пазар, да се подобри тяхната конкурентност и да се осигури достъп до нови пазари, на които те да заемат своето достойно място“, каза още министър Порожанов.

Вижте още

Първи римски фестивал откриват край Велико Търново

admin

400 хил. картички пътуват към почиващи в България туристи

ivan

Селцето, в което се чувствате като герой от приказка

leni

Напишете коментар